– Vi kommer inte att bygga en TCR-bil till nästa säsong

Johan Meissner, Polestar Cyan Racing.

Fakta: Volvos pallplatser

Här är Volvos pallplatser i de fem senaste tävlingarna:

2016:

Skövde heat 2: 1:a och 2:a

Skövde heat 1: 1:a och 2:a

2015:

Knutstorp, heat 2: 1:a och 3:a

Knutstorp, heat 1: 1:a och 3:a

Solvalla, heat 2: –

Solvalla, heat 1: 3:a

Gelleråsen, heat 2: 1:a

Gelleråsen, heat 1: 1:a och 2:a

Falkenberg, heat 2: 1:a

Falkenberg, heat 1: 2:a och 3:a.

Efter bråket om bilarnas prestanda med utbrytarserien TTA antog STCC ett nytt reglemente till säsongen 2013. Det var ett reglemente kring så kallade Solution F-bilar där alla kör i likadana franskbyggda fordon. Fabriksnamnen är etiketter påklistrade på karossen.

Det finns bara ett begränsat antal Solution F-bilar i Sverige. Vid starten av STCC-säsongen i Skövde i år stod bara tio bilar på startlinjen. Bilen anses vara för dyr.

Nu överväger STCC att i stället införa TCR-reglementet, som utgår från ombyggda standardvagnar och är inte lika hårt anpassat för fabriksteam. Fördelen är att det blir billigare att sätta en bil på griden.

Frågan är inte om man byter reglemente, utan när. Till säsongen 2017 eller senare.

"Stampar av otålighet"

Redan nu förbereder sig flera team för det nya reglementet. PWR Racing har gjort upp med Seat som har TCR-bilar. Och Brovallen Design har bytt till Ford som också är redo. Och andra tillverkare, som Honda, Alfa Romeo, Peugeot, Opel och Subaru producerar redan bilar enligt reglementet för internationell TCR-serier.

– Flera biltillverkare står redo att ge sig in i STCC om vi väljer det nya reglementet, säger Jonas Lundin. Vi har tre eller fyra team som stampar av otålighet i kulissen och som är redo så snart ett besked kommer.

Värre blir det för Volvo som i dagsläget inte har en TCR-bil.

Ingen modell passar

Ingen av Volvos aktuella modeller passar för att byggas om till TCR-bil. Den nuvarande V40 som skulle vara möjlig går ur produktion om 18 månader och är inte aktuell.

– Vi kommer inte att bygga en TCR-bil till nästa säsong, säger Johan Meissner på Polestar Cyan Racing. Men för framtiden stänger vi inte dörren kategoriskt.

Det skulle kunna innebära en sorti av svenskbilen Volvo ur STCC.

– Vi vill ha med Volvo, säger Jonas Lundin, men vi kan inte bygga hela vårt koncept efter deras förutsättningar. Vi för samtal för att se om vi kan hitta en lösning.

För att det nya reglementet ska kunna tillämpas från och med 2017 måste beslut fattas snart. Besked väntas från STCC under juni, någon gång efter racet i Mantorp den 26 maj.