Vad Wadas rekommendation får för konsekvenser är i nuläget tidigt att sia om. Men Eriksson, ordförande i det svenska friidrottsförbundet 2014–2015, menar att han har betydligt större förtroende för internationella friidrottsförbundets nya ledning, jämfört med den tidigare.

– Det måste jag ha. Men mycket handlar om vilket städarbete de nu genomför. Det är viktigt att de vidtar städuppgifter för att få bukt med det här, säger han.

– Genom att slänga ut fuskare kan IAAF återställa förtroendet. Men gör de ingenting är det oerhört svagt, då kan det påverka friidrotten väldigt mycket.

Wada hävdar dessutom att de olympiska sommarspelen i London 2012 blev saboterade på grund av utbredd dopning. Svenska olympiska kommitténs (SOK:s) ordförande Stefan Lindeberg säger sig inte vara förvånad över det skarpa uttalandet.

– Jag har förstått att internationella friidrottsförbundet inte jobbat tillräckligt snabbt för att stoppa dopade aktiva. Och det är självklart inte acceptabelt, säger han till TT.

Lindeberg anser att det inte finns så mycket att göra för SOK i nuläget.

– Nej, spelen är avslutade sedan länge. Det enda som kan göras är att korrigera resultatlistor som är felaktiga, säger han.