Bakgrund: Friidrottens avslöjanden

3 december 2014:

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015:

ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

2 augusti:

Arne Ljungqvist kallar ARD:s och Sunday Times uppgifter för "svepande anklagelser" och avfärdar att de skulle bevisa dopning.

4 augusti:

Internationella friidrottsförbundet IAAF går ut med ett pressmeddelande där ARD:s och Sunday Times uppgifter beskrivs som "sensationslystna och förvirrande".

7 augusti:

Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti:

IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

16 augusti:

IAAF anklagas för att ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande dopningsfusk inför VM i Sydkorea 2011. IAAF svarar att publikationen inte stoppades utan refuserades.

4 november:

Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november:

Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november:

IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAFs antidopningsavdelning, är föremål för utredning. IAAF beslutar också att ställa in den årliga galan den 28 november.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

Wada har under året utrett anklagelserna om systematisk dopning inom rysk friidrott och databasuppgifter om blodvärden från 5 000 friidrottare där 55 OS- och VM-guldmedaljörer misstänks för dopning.

Rapporten presenterades under måndagen och Wada går till hårt angrepp mot Internationella friidrottsförbundet (IAAF) i allmänhet och rysk friidrott i synnerhet. Wada föreslår att IAAF stänger av Ryska friidrottsförbundet så att inga ryska friidrottare får ställa upp i internationella tävlingar, vilket kan stoppa landet från OS i Rio de Janeiro.

– Det är värre än vi trodde, säger Wada-kommissionens ordförande Dick Pound efter att ha lagt fram rapporten.

"Känt av regeringen"

Han menar också att den systematiska dopningen inte kan ha skett utan att den ryska regeringen känt till och tillåtit vad som skett.

– Om de (Ryssland) gör allt som krävs så hoppas jag att de kan komma dit (till Rio) och tävla. Tanken är inte att exkludera folk från OS men ibland är det priset man måste betala. Jag hoppas att de säger att det här är en möjlighet att få bort det gamla systemet och de gamla coacherna, och ändra färdriktning.

Ryske idrottsministern Vitalij Mutko uttalade sig senare på måndagen för nyhetsbyrån Interfax.

– Om internationella organisationer som IAAF eller Wada gör rekommendationer baserade på Wada-kommissionens rapport ska vi definitivt följa dem, säger Mutko.

Coe: "Alarmerande"

IAAF:s nye ordförande Sebastian Coe har gett Ryssland till slutet av veckan på sig att komma med ett svar på rapporten. Men engelsmannen har också redan gett IAAF:s förbundsstyrelse i uppdrag att överväga tänkbara straff mot det ryska friidrottsförbundet.

– Informationen i Wada-rapporten är alarmerande, säger Coe i ett pressmeddelande.

– Vi ska göra vad som krävs för att skydda de rena idrottarna och återbygga förtroendet för vår sport.

Stefan Holm, tidigare höjdhoppsstjärna och numera ledamot i IOK:s aktiva råd, förvånas över allvaret i Wadas utredning.

– Jag trodde inte att det förekom på en sådan här nivå och förvånas över hur systematiskt det verkar vara. Ryska friidrottare har ju åkt fast för dopning tidigare men jag hade inte trott det här, att det verkar vara så systematiskt.

Enligt Wadas utredning ska det ryska Wada-licensierade dopningslaboratoriet ha förstört 1 417 dopningsprov för att dölja spår. Wada beskyller även den ryska federala säkerhetstjänsten FSB för att ha infiltrerat dopningslaboratoriet i OS i Sotji 2014 och för att ha övervakat antidopningsarbetet under spelen. Wada vill att det ryska laboratoriet ska förlora sin licens och föreslår också fem ryska friidrottare samt fem tränare stängs av på livstid, bland dem den regerande olympiska mästaren på 800 meter Marija Savinova.

Wadas avslöjande kommer i svallvågorna av att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack greps, misstänkt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Interpol sade på måndagen att man ska koordinera en världsomspännande utredning av dopning och korruption inom friidrotten.