Irlands senaste hemmaförlust i en tävlingsmatch var mot Sverige, 1–2 i VM-kvalet i september 2013. Efter det har det blivit fyra segrar och två oavgjorda.

Irland hade skaffat sig ett bra läge efter 1–1 borta i Zenica i första mötet. Robbie Brady gjorde då 1–0 med åtta minuter kvar men tre minuter senare kvitterade Edin Dzeko för Bosnien-Hercegovina.

Tveksam straff

Irländarna tog nästa stort steg mot EM-slutspelet nästa år då domaren Björn Kuipers blåste för en mycket tveksam straff i mitten av första halvlek i returen i Dublin. Kuipers tyckte att Ervin Zukanovics arm rört bollen i straffområdet och pekade på straffpunkten.

Asmir Begovic i Bosniens mål spelade tillsammans med Jon Walters i Stoke förra säsongen men det hjälpte inte. Walters satte den lågt vid Begovics högra stolpe.

Dubbel hjälte

Det behövdes dock bara ett mål från Bosnien-Hercegovina för att det skulle bli förlängning men de hade svårt att skapa en målchans. I stället blev Walters irländsk hjälte. Först fick han en spark i magen och på den efterföljande frisparken kunde han sätta 2–0 sedan det bosniska försvaret inte fått bort bollen ur straffområdet.

Bosnien-Hercegovina, som även missade i play-off till EM 2012, får fortsätta att vänta på sitt första EM-slutspel. Bosnierna får sikta in sig på att återigen kvala in till VM, precis som man gjorde till VM 2014.

För Irland var det andra gången i rad man tog sig till EM-slutspelet via playoff. 2012 skedde det via totalt 5–1 mot Estland.