Fakta: Svenskarna i världscuppremiären

Herrar: Teodor Peterson, IFK Umeå, Emil Jönsson, IFK Mora, Martin Johansson, do, Anders Svanebo, Stockvik, Simon Andersson, Falun-Borlänge, Oscar Svensson, do, Daniel Richardsson, Hudiksvall, Anton Lindblad, do, Karl-Johan Westberg, Borås.

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Emma Wikén, do, Maria Rydqvist, Älvdalen, Hanna Falk, Ulricehamn, Jennie Öberg, Piteå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvall.

Karl-Johan Westberg fyller snart 23 år och har två blygsamma världscupinsatser bakom sig som nationell åkare. I landslagssammanhang har han aldrig varit med på någon nivå. Boråsaren som går på skiduniversitetet i Östersund tyckte han skulle ha en plats i utvecklingslaget inför förra säsongen.

– Men det är alltid någon som hamnar precis utanför, säger han.

Chansen har kommit nu i stället. Andraplatsen i Sverigepremiärens sprint förra helgen tog honom till en landslagsplats i minitouren i Ruka.

– Det ska bli skitkul att köra tre tävlingar. Jag ser mig som ganska allround, när jag är i form kan jag åka bra på distans också, säger han.

– Jag vet ju vad jag kan, jag litar på min egen förmåga. När jag får till det är jag på den nivån jag var i Bruksvallarna och det räcker för att komma med hit, säger Westberg som har en femteplats i SM-sprinten 2014 som bästa seniormerit.

Emil Jönsson och Teodor Peterson har sett bättre tävlingsdagar än de i Bruksvallarna, men får ändå ses som de tyngsta svenska sprintnamnen i Ruka. Sett till hela touren är det mer öppet ur svensk synvinkel. Inte minst för att både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner saknas bland distansåkarna i Ruka på grund av sjukdom.

Läge för åkare som Martin Johansson, Anders Svanebo, Simon Andersson och Anton Lindblad att kliva fram. Och Karl-Johan Westberg.