Fakta: Så fortsätter Wimbledon

Damer, semifinaler (torsdag):

Serena Williams, USA (seedad etta)–Jelena Vesnina, Ryssland (-).

Angelique Kerber, Tyskland (4)–Venus Williams, USA (8).

Herrar, kvartsfinaler (onsdag), övre halvan:

Milos Raonic, Kanada (6)–Sam Querrey, USA (28).

Roger Federer, Schweiz (3)–Marin Cilic, Kroatien (9).

Undre halvan:

Tomas Berdych, Tjeckien (10)–Lucas Pouille, Frankrike (32).

Andy Murray, Storbritannien (2)–Jo-Wilfried Tsonga, Frankrike (12).

Venus Williams är framme i semifinal efter att ha besegrat Jaroslava Sjvedova från Kazakstan med 7–6, 6–2.

Det är första gången som Venus, med fem titlar i turneringen, är kvar bland de fyra sista sedan just 2009. Den 36-åriga amerikanskan är den äldsta semifinalisten sedan dåvarande 37-åringen Martina Navratilova nådde lika långt 1994 och gör upp om en plats i finalen mot årets Australian Open-segrare Angelique Kerber, Tyskland.

– Det är inte alltid man får uppleva sådana här ögonblick. Jag antar att det händer ofta om man är Serena Williams, men för Venus Williams är det här en fantastisk dag, säger den sjufaldiga grandslam-segraren som tog sin senaste stora titel i Wimbledon 2008.

Tuffaste motståndaren

Serena Williams gjorde vad hon skulle och besegrade ryskan Anastasia Pavljutjenkova i två raka set: 6–4, 6–4. 34-åringen skulle inte ha något emot en finalduell mot Venus.

– Det hade varit fantastiskt. Hon är min tuffaste motståndare, säger Serena.

"Vilken dag?"

I semifinalen ställs världsettan mot den oseedade ryskan Jelena Vesnina, som enkelt vann sin kvartsfinal mot Dominika Cibulkova, Slovakien: 6–2, 6–2.

– Vilken dag är det semifinal? På torsdag? Tack för det. Då blir det inte tre dagar i rad, sade den chockade 29-åringen efter karriärens största seger.

Fjärdeseedade Kerber besegrade femteseedade Simona Halep, Rumänien, med 7–5, 7–6.

I herrsingeln vann Tomas Berdych det tjeckiska mötet med Jiri Vesely. Matchen bröts för mörker sedan Vesely utjämnat till 2–2 i set på måndagskvällen. Berdych tog femte set med 6–3.