Fakta: Knallskott stoppade matchen

Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 27 april bröts i 77:e minuten, sedan ett knallskott kastats in mot MFF-avbytaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius.

Efter över en halvtimmes stopp beslutades att matchen, som stod 0–0 när den bröts, inte skulle fortsätta.

Nyligen tilldömdes Malmö FF segern med 3–0.

Knappt två veckor efter den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF hade "Blåvitt" hemmamatch igen. Anders Ygeman var på plats i publiken på Gamla Ullevi, dels för att se matchen mot Djurgården, dels för att diskutera med klubbföreträdare och lokala politiker.

– Arrangören, det vill säga fotbollen, har ett huvudansvar. Både för kulturen på läktaren och för hur arrangemanget ser ut, säger Ygeman.

– I stort är supporterkulturen en stor tillgång för svensk fotboll, men så finns det en ganska liten klick som har ett dåligt beteende och de måste helt enkelt ändra sig eller försvinna från arenorna.

Från lagstiftningshåll kommer enligt Ygeman hjälp i form av möjligheten till tillträdesförbud och – senast till nästa allsvenska säsong – det efterlängtade maskeringsförbudet, som diskuterats i flera år nu.

– Vi vill skärpa förslaget lite, då har vi också fått stå ut med att det blivit någon månad försenat, säger Ygeman.

– Jag hoppas inom kort kunna presentera ett förslag. Målsättningen är att det ska vara på plats i god tid före nästa allsvenska säsong.