Mikael Ymer, 17, kopierade sin två år äldre bror. Precis som Elias inledde den unge svensken sin Davis Cup-karriär med att avgöra mot Danmark i femte matchen.

Förbundskaptenen imponerad

Den 620-rankade talangen tappade 2–0 till 2–2 i set – efter att ha servat för matchen vid 5–3 i fjärde set – men hanterade den ökande pressen och räddade kvar Blågult i andradivisionen. Matchen mot den ett år äldre och orankade Christian Sigsgaard slutade 6–4, 6–0, 3–6, 5–7, 6–2.

– Jag är så imponerad. Alla tror att Micke ska gå in och mosa och vinna hur lätt som helst, men jag tror inte folk förstår hur svårt det här är. Det är fantastiskt bra gjort, sade förbundskaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren till tennis.se.

Mikael Ymer har därmed 2–0 i matcher – storebror Elias står på tre segrar och fem förluster – i Davis Cup. I fredags besegrade han danske ettan Frederik Nielsen, rankad 290 i världen, med 3–0 i set.

– Jag kan inte vara något annat än glad just nu för mig, mitt lag, för Sverige. Just nu är det ren glädje. Att få hålla kvar laget i denna division betyder jättemycket för oss tennisspelare och för att hålla intresset uppe. Det var en bra laginsats, sade Ymer.

Ettan kunde inte avgöra

Sverige ledde med 2–1 i matcher inför de avslutande singlarna men lagets etta Markus Eriksson, rankad 457 i världen, kunde inte avgöra.

Eriksson förlorade de två första seten mot Nielsen och tappade sedan serven tidigt i det tredje. Svensken tog sig tillbaka, ordnade ännu ett tiebreak, men det blev ingen ny vändning. Efter femsetsrysaren mot Andreas Bjerrehus i fredags – 6–7, 6–7, 7–6, 7–6, 9–7 – blev det förlust i tre raka set: 2–6, 6–7 (2–7), 6–7 (7–9).