Fakta: Mattias Zachrisson

Född: 22 augusti 1990.

Från: Västerås.

Bor: Berlin. Har lägenhet kvar i Eskilstuna och kallar fortfarande staden för hemma.

Klubbar: Guif (2005–2013), Füchse Berlin (2013–).

Landslaget: 76 matcher, 128 mål.

Förbundskapten Staffan Olsson om Zachrisson: "Han har utvecklats väldigt mycket de sista två åren i Berlin och han har både fysiken och skallen för att klara av att ha en stor roll. Just hårdheten han fått från Bundesliga är väldigt utvecklande."

Fakta: Herrarnas program fram till OS

11–17 juli: Läger i Zadar, Kroatien, inklusive två landskamper mot Kroatien (14 och 16 juli)

18–24 juli: Läger i Strömstad

27 juli–1 augusti: Precamp i Rio Maior, Portugal

1 augusti: Avresa till Rio de Janeiro

Landskamp mot Argentina under någon av de första dagarna i Brasilien.

Fakta: Herrarnas gruppspel i OS

7 augusti: Tyskland (16.30, svensk tid)

9 augusti: Egypten (10 augusti, 00.50)

11 augusti: Slovenien (12 augusti, 00.50)

13 augusti: Polen (14 augusti, 00.50)

15 augusti: Brasilien (19.40)

För fyra år sedan tränade Mattias Zachrisson med landslaget hela sommaren, men när de andra åkte till London åkte "Zacke" hem.

Men han skulle få komma dit han med. Dalibor Doder skadade sig i semifinalen mot Ungern och Zachrisson blixtinkallades till finalen.

– Jag hade ingen aning om att de kunde ringa mig, jag var inskriven som sexmetersspelare och han var ju på nio, säger Zachrisson.

Han kom, han satt på bänken – och han fick en medalj.

– Det är ingen som kommer ihåg att jag bara var med på finalen om tjugo år. Nä, men det var häftigt, säger Zachrisson och ler.

Blivit pappa

Nu är han en av Sveriges viktigaste spelare, men det är inte bara på handbollsplanen som Zachrisson mognat och fått mer ansvar.

För ett och ett halvt år sedan blev han och sambon Kim föräldrar till sonen Sigge, och på det stora vänsterlåret har 25-åringen nyligen låtit tatuera en bild på sonens ansikte.

– Det har väl hänt ganska mycket, inte bara inom handbollen. Allt funkar jättebra, vi trivs jättebra i Berlin, det är en grym stad. Socialt kan vi nog inte trivas så mycket bättre, säger Zachrisson, som har ett år kvar på kontraktet med Füchse Berlin.

– Skulle jag få ett nytt erbjudande om att stanna där är det inte omöjligt att jag förlänger.

Flytten från Eskilstunaklubben Guif till proffslivet i Tyskland 2013 har verkligen varit en lyckoträff.

Viktig under EM

Direkt fick han en stor roll och spelade nästan varje match. En axelskada satte stopp för det farliga kontringsvapnet i ett halvår förra året, men väl tillbaka fick han återigen förtroendet i vintras.

– Sedan jag drog till Tyskland tycker jag att jag har blivit en mycket bättre försvarsspelare. Sen har man väl utvecklats på det mesta, blivit mer komplett. Men jag känner mig jäkligt trygg i försvarsspelet i alla fall.

Något mer svårflörtade var förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren i europamästerskapet i Polen i januari i år.

Där fick han börja som bänknötare, men ju längre mästerskapet gick desto mer förtroende fick kantspelaren.

– Till slut fick jag ju en del speltid där med. Jag fick komma in och det gick bra.

Så bra att han i sin första match från start räddade en poäng till Sverige i den viktiga matchen mot Danmark genom att skjuta in 28–28.

Tack vare det resultatet, och att några andra resultat gick Sveriges väg – var Sverige klart för OS-kval.

Tuff konkurrens med Ekberg

Med Niclas Ekberg skadad står det klart att Mattias Zachrisson får härja ensam på högerkanten för Sverige. Redan under VM-kvalet i juni fick han prova på rollen, och gjorde det med bravur.

– Det var ju otur det som hände med Ekberg, skittråkigt verkligen. Nu har jag fått en del speltid, men det är jäkligt jämnt mellan oss. Det är en tuff konkurrens och det hade kanske varit roligare att konkurera om förstaplatsen om han varit hel, men nu blir det ju lite annorlunda, säger Zachrisson.

TT: Klarar vi oss med dig som ende högersexa?

– Det hoppas jag! Jag känner mig redo att ta det ansvaret. Men att ta mycket ansvar är inget främmande för mig. Det har jag gjort mycket i klubblaget med, det är bara roligt.

Kan slå alla lag

Fyra gånger under 1990- och 2000-talet har Sveriges handbollsherrar tagit sig till OS-final – lika många gånger har det slutat med silvermedaljer.

Kanske är det för högt ställda krav att Sverige ska kämpa om medaljerna även i år, men Zachrisson tror ändå att det finns skrällchans.

– Vi har ju bytt ut lite, mycket nya och unga spelare. Men vi visade ändå i Polen att när det stämmer så är vi riktigt bra. Det första målet är att ta oss till en kvartsfinal, och där visade de 2012 att allt kan hända, säger Zachrisson.

– I gruppen känns det som att vi kan slå alla lag. Det kommer bli häftigt och för mig personligen också, att jag är med från början den här gången.