Fakta: Så påverkar terrorn fotbolls-Europa

Terrordådet i Paris och den på grund av bombhot inställda landskampen i Hannover innebär ökad säkerhet i samband med helgens europeiska toppfotboll.

England: The Guardian rapporterade i veckan att Premier League under torsdagen skulle utfärda nya säkerhetsföreskrifter till de 20 klubbarna. Supportrarna fått rådet att vara ute i extra god tid för att hinna med att gå igenom de extra säkerhetskontrollerna som kommer att genomföras. Den franska nationalsången, Marseljäsen, kommer att spelas på alla arenor före avspark.

Spanien: Omkring 2 400 poliser, matchvärdar och räddningspersonal kommer att finnas på plats inne på eller i anslutning till Santiago Bernabéu-stadion i Madrid för att garantera säkerheten för de omkring 80 000 åskådarna i samband med lördagens. Supportrar ombeds att inte ha med sig ryggsäckar eller andra väskor till matcherna.

Italien: Enligt myndigheter i Turin kommer lördagens stormöte i Serie A mellan Juventus och Milan att föregås av förstärkta säkerhetskontroller som bland annat består av bombgrupper och hundar, rapporterar AFP. 650 matchvärdar kommer att vara i arbete, att jämföras med 550 som brukligt är.

Tyskland: Det tyska fotbollsförbundets tillfällige ordförande Reinhard Rauball ska ha uppmanat supportrar att inte använda sig av pyroteknik i samband med matcherna. "Att använda dem under den känsliga tid vi går igenom skulle i högsta grad vara oansvarig", sade Rauball till tidningen Bild. Enligt Bayern Münchens ställföreträdande vd Jan-Christian Dreesen, även ansvarig för klubbens säkerhet, kommer lördagens bortamatch mot Schalke 04 att föregås av extra och stora säkerhetskontroller.

Frankrike: Inga bortasupportrar kommer att tillåts i vare sig Ligue 1 eller Ligue 2. Säkerheten kommer att vara extra stor i samband med matcherna. Polisnärvaron kommer att vara större och säkerhetskontrollerna i samband med inträde på arenorna blir rigorösare. Olika supportergrupper har uppmanat varandra till att "uppföra sig på ett oklanderligt sätt" och att låta bli att använda sig av pyroteknik.

Belgien: Efter att landskampen mot Spanien ställts in i tisdags på grund av det upphöjda terrorhotet – flera av terroristerna som utförde dådet i Paris hade en koppling till Belgien – har det förekommit spekulationer om att helgens ligaspela skulle ställas in. Men enligt The Guardian kommer matcherna att spelas, men flera av klubbarna har redan meddelat att det kommer förekomma extra stora säkerhetskontroller i samband med matcherna. Bland annat är det förbud mot att ta med sig väskor in på arenorna.

Det är terrorattacken i Paris förra fredagen – som krävde minst 129 liv och som bland annat riktades mot arenan Stade de France i samband med landskampen Frankrike–Tyskland – som fått den franska Ligue 1-klubben att höja säkerheten för sina stjärnor, bland andra Ibrahimovic, David Luiz och Thiago Silva.

"Det råder en spänd stämning gällande klubbens interna säkerhet. Det här är en nyckelfråga för klubben", skriver L’Équipe.

– Om en spelare vill ha skydd eller terapi är det självklart att klubben erbjuder det, säger en person i PSG till tidningen.

PSG:s presschef Yann Guerin bekräftar i ett sms till Expressen:

"Det stämmer att vi har uppgraderat säkerheten kring laget, men jag kan inte bekräfta eller kommentera någon information", skriver Guerin.

Skydd på resan

Den högsta franska ligan gör i helgen omstart efter landslagsuppehållet. Serieledande PSG spelar borta mot Lorient på lördagen.

Förutom att höja säkerheten kring stjärnornas hem har PSG hyrt in en privat säkerhetsstyrka som ska skydda klubbens träningsanläggning och även resan till Lorient och boendet där.

PSG-tränaren Laurent Blanc sade på fredagens presskonferens att det kommer bli svårt att fokusera på fotbollen.

– Vi kan inte undvika att prata om det som har hänt. Alla är påverkade, men vi måste försöka gå vidare, sade han.

Bland offren fanns två män som drev en italiensk restaurang och som stod nära flera PSG-spelare, exempelvis målvakten Salvatore Sirigu och mittfältaren Javier Pastore.

– De är självklart påverkade av det som har hänt, sade Blanc.

Inga supportrar

Efter det första mötet i EM-playoffet mot Danmark förra lördagen, dagen efter terrordådet, sade Zlatan Ibrahimovic att det hade varit "väldigt svårt att fokusera på matchen". Enligt uppgifter till TV4:s Fotbollskanalen är det Ibrahimovic själv som har bett om att få ett ökat skydd.

Mittbacken David Luiz återvände till Paris från landslagsuppdrag med Brasilien redan i söndags, men han erkände att det kändes väldigt jobbigt.

– Om det hade varit upp till mig hade jag stannat (i Brasilien), sade han till Globo, enligt AFP.

Det är redan bestämt att det kommer att vara extra noggranna säkerhetskontroller inför matcherna och att det inte tillåts några bortasupportrar i varken Ligue 1 eller Ligue 2. ESPN rapporterar också att alla former av pyroteknik är förbjuden, och att publik uppmanas att inte ha med sig väskor till matcherna.

PSG har även uttryckt oro inför lagets resa till Malmö och nästa veckas Champions League-spel.

"Att Ibrahimovic återvänder till sin hemstad utgör ett möjligt terroristhot som myndigheterna tar på stort allvar", skriver L’Équipe.