– Karriären i landslaget förstördes av en enda spelare, säger Ryan Shawcross.

Sverige vann landskampen på Friends Arena med 4–2, samtliga svenska mål gjordes av Zlatan Ibrahimovic. Det sista på en cykelspark från 30 meter. Ett plågsamt minne för de engelska spelarna, i synnerhet för den då 25-årige Ryan Shawcross som fick debutera i landslagströjan när han byttes in på planen i den 76:e minuten. Ett stort ögonblick – som snart skulle förvandlas till ren förtvivlan.

– Det är ett stående skämt i min familj att Zlatan förstörde min landslagskarriär på tio minuter. Jag blir ständigt påmind om det, säger Ryan Shawcross i en intervju med The Telegraph.

– Förmodligen var jag inte nog bra, men jag ställdes mot en av världens bästa anfallare som var i toppform. Jag tror inte många andra försvarare kunnat stoppa honom heller, säger Ryan Shawcross, som numera kan bjuda på ett skratt när han påminns om mardrömskvällen. Mer allvarlig blir han när landslaget kommer på tal. Sedan det olycksaliga inhoppet har han inte fått chansen igen.

– Jag har spelat bra i Stoke, men har inte hört någonting. Det blir nog ingen förändring om inte England byter förbundskapten, säger Ryan Shawcross.