Bakgrund: Dopningsanklagelsen

Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i Karlstad förra tisdagen som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

Karlsson sade att "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden".

Karlsson, före detta förbundskapten för friidrottslandslaget, upprepade sedan uttalandena bland annat för Nya Wermlands-Tidningens reporter på plats.

I fredags bad Karlsson Ibrahimovic om ursäkt i ett öppet brev. "Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. "Det var inte alls min avsikt. Jag vill därför be Zlatan och övriga som kan ha tagit illa upp om ursäkt för mina insinuerande uttalanden", skrev Karlsson.

På tisdagen lämnade Ibrahimovics ombud in en stämningsansökan om grovt förtal till tingsrätten i Karlstad. Fotbollsstjärnan kräver inget skadestånd utan endast ersättning för rättegångskostnaderna.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Juventus läkare Riccardo Agricola dömdes till fängelse i 22 månader för att ha delat ut bloddopningsmedlet epo till spelarna, men friades senare. Den förre franske stjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använt otillåtna medel under sin tid i den italienska klubben.

Ibrahimovic spelade för Juventus mellan 2004 och 2006.

Stämningsansökan lämnades in till tingsrätten i Karlstad. Zlatan Ibrahimovics ombud väcker åtal mot Ulf Karlsson för i första hand grovt förtal och i andra hand förtal.

Anledningen är det uttalande som Karlsson gjort där han sagt att fotbollsstjärnan var dopad under sin tid i italienska storklubben Juventus. "Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad", sade Karlsson i samband en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap där just dopning var ett av ämnena.

Grovt brott

"Brottet är grovt med hänsyn till uttalandenas innehåll och den spridning som uttalandena fått samt de personliga, idrottsliga och ekonomiska konsekvenser har fått eller kan komma att få för Zlatan Ibrahimovic", står det i stämningsansökan, som TT tagit del av.

Man skriver också att det "föreligger risk för att Zlatan Ibrahimovic drabbas av betydande ekonomisk skada i form av exempelvis förluster av nuvarande och framtida sponsorintäkter". Bland de skriftliga bevis som tas upp i stämningsansökan återfinns utdrag från en rad olika dagstidningar, såväl svenska som internationella som rapporterat om händelsen. Även vittnesförhör med den journalist på Nya Wermlands-Tidningen som först rapporterade om Ulf Karlssons uttalanden omnämns i ansökan.

Inga kommentarer

TT har varit i kontakt med ett av Ibrahimovics två ombud, advokaten Nils Petersen vid Fredersen Advokatbyrå i Malmö:

– Vi lämnar i nuläget inga ytterligare kommentarer förutom det pressmeddelande vi skickade ut igår, säger Nils Petersen och vill därmed inte heller uttala sig om skadeståndsfrågan.

TT har även sökt Ulf Karlsson för en kommentar.