Zlatan Ibrahimovic, 34 – Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna – har aldrig hållit tillbaka sin kärlek till staden där han växte upp. Staden där Rosengårdskillen genom sin storslagna karriär har inspirerat tusentals fotbollsspelande pojkar och flickor att försöka följa hans väg.

Nu var han tillbaka – för att spela Champions League-fotboll mot sin forna klubb Malmö FF. När inte alla fick plats för att se stadens förlorade son på Swedbank Stadion bokade Ibrahimovic upp Stortorget och sände matchen på en storbildsskärm. Alla skulle få ett minne för livet.

Hans eget drömscenario för novemberkvällen hade anfallaren klart för sig.

– Vi vinner matchen, jag gör tre mål och att alla skriker mitt namn efter matchen. Under matchen ska de heja på Malmö FF, sade Paris SG-stjärnan inför sin hemkomst.

Fick rätt

Ibrahimovic fick åtminstone rätt på några av punkterna. 34-åringen fick ett stort jubel när hans namn lästes upp på Swedbank Stadion, men i övrigt trummade MFF-fansen på för sitt eget lag. Den tystnade inte ens när Paris tog ledningen i den tredje minuten.

Och Zlatan Ibrahimovic var inblandad. Den 20-årige mittfältaren Adrien Rabiot vann bollen på mitten, hittade Ibrahimovic vid straffområdeslinjen och med en enkel vrickning fick högerbacken Gregory van der Wiel bollen på sin kant. Rabiot hittade en ny position i boxen och fick ohotad nicka in inlägget bakom Johan Wiland.

Elva minuter senare small det igen. Denna gång vinklade Ibrahimovic ut bollen till Blaise Matuidi på vänsterkanten och i mitten kunde Ángel Di María placera in det låga inlägget fram till 2–0.

Firade inte

Ibrahimovics reaktion på målen? Inget större firande. Inte heller när han fick näta i sin återkomst.

Fem minuter efter paus stressade den svenske landslagskaptenen Anton Tinnerholm till ett dåligt uppspel och fick tillbaka bollen av Matuidi. PSG-stjärnan avancerade fram och satte läckert 3–0 via Wilands hand.

Ska ett lag av Malmös kaliber hota ett världslag som Paris krävs det att göra mål på de få chanser som dyker upp. Det gjorde inte MFF denna kväll. Ibrahimovic är kungen från Malmö – men de senaste två åren är det Markus Rosenberg som haft tronen i Malmö. Nu fick 33-åringen chansen från elva meter efter en timme, men stolpträffen på straffsparken hördes ända bort till Stortorget.

I den 85:e minuten vandrade Zlatan Ibrahimovic av planen och han fick stående ovationer av de drygt 20 000 på stadion. Innan dess hade Di María och Lucas satt ytterligare två PSG-mål och fastställt segersiffrorna till 5–0. Kvällen var över – och Ibrahimovic fick sitt minne för livet.