Fakta: Dopinganklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare varit förbundskapten i friidrott, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i förra veckan.

Karlsson sade bland annat att "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden".

Han upprepade sedan uttalandena för bland andra Nya Wermlands-Tidningens reporter.

Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev. "Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt", skrev Karlsson.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Den franska stjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använde otillåtna medel under sin tid i klubben.

Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.

För att ett enskilt åtal ska behandlas krävs att den som gör ansökan betalar en avgift på 2 800 kronor. Den summan väntade Värmlands tingsrätt under onsdagen på att få. Om inte, skickar domstolen en påminnelse.

Zlatan Ibrahimovic anser att Ulf Karlsson gjort sig skyldig till förtal, eller grovt förtal, genom uttalandet "Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad." Det gjordes under en träff på Värmlands idrottshistoriska sällskap.

Stämningsansökan omfattar 72 sidor, och går till stor del ut på att visa den stora spridning Karlssons uttalande fått via media.

Enskilt åtal i brottmål förekommer nästan bara om förtal eller annan ärekränkning.

– Det avviker från hur det brukar se ut när man har brottmål i domstol, där man har en förundersökning som polisen gjort och en åklagare som driver målet, säger rådman Fredrik Bohlin i Domstolsverkets mediegrupp.

Maxstraffet för grovt förtal är två års fängelse, men böter är en vanligare påföljd. Ibrahimovic begär inget skadestånd, men vill att Ulf Karlsson betalar hans kostnader för rättsprocessen.