Fakta: Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare varit förbundskapten i friidrott, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i början av april.

Karlsson uppges då bland annat ha sagt att "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid." och "Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden".

Han upprepade sedan uttalandena för bland andra Nya Wermlands-Tidningens reporter.

Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Den franska stjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använde otillåtna medel under sin tid i klubben.

Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.

Det enskilda åtalet handlar om att Zlatan Ibrahimovic anser att Ulf Karlsson utsatt honom för grovt förtal i samband med en träff anordnad av Värmlands idrottshistoriska sällskap. Enligt gärningsbeskrivningen som advokaterna lämnat in till tingsrätten ska Ulf Karlsson ha pekat ut landslagsstjärnan som dopad under tiden han spelade i italienska Juventus.

Det ska handla om grovt förtal, anser Zlatans advokater, eftersom "uppgifterna varit ägnade att medföra allvarlig skada".

I en ny skrivelse till Värmlands tingsrätt åberopar advokaterna också en filminspelning från träffen som bevis.

Ulf Karlsson, som förutom posten som förbundskapten i friidrott också varit chef för landslaget i längdskidåkning, förnekar brott. Han har via sin försvarare bland annat hävdat att han inte kan ta ansvar för de uttalanden som medierna återgett.

Enskilt åtal i ett brottmål är en ovanlig procedur. Zlatan Ibrahimovic har inte begärt något skadestånd. Värmlands tingsrätt kommer inom de närmaste veckorna att besluta hur processen ska gå vidare.