Metro tipsar – tänk på det här innan du skriver kontrakt
 •     Läs igenom kontraktet ordentligt. Titta särskilt efter klausuler.
    
 • Är ditt kontrakt tidsbegränsat? Då rör det sig troligtvis om ett rivningskontrakt och bör betraktas som tidsbegränsat.
     
 • Skriv aldrig på något som du inte har förstått till 100 procent.
     
 • Kolla upp vem som äger fastigheten och vem du hyr av.
     
 • Hyresvärdar och fastighetsägare har regler att förhålla sig till. Man får exempelvis inte begära flera förskottshyror eller ta betalt för en hyreslägenhet.
     
 • Är något oklart? Ring någon av de intresseorganisationer som
  arbetar för hyresgäster.

Tobias Lövenius, 29 och Sandra Pålsson, 29, bor med sin sju månader gamla son Isak i en tvårummare i Vasastan. Efter att ha bott två år i lägenheten fick familjen förra veckan besked om att bostaden ska renoveras, och att de därför måste flytta ut till jul. I deras hyreskontrakt finns en klausul som ger bostadsägaren rätt att säga upp kontraktet i samband med att lägenheten ska byggas om eller användas som evakueringsbostad.
– Beskedet kom som en chock för oss. Kanske var vi naiva, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att de skulle sparka ut en småbarnsfamilj på det här sättet. Just nu letar vi desperat efter nytt boende, säger Sandra Pålsson.

Enligt Hyresgästföreningen blir det allt vanligare med den här typen av tidsbegränsade kontrakt.
–  Vi får in många samtal av den här karaktären, och det har skett en ökning, säger P-O Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen.
Kan man tala om en urholkning av förstahandskontraktet?
– Ja, det tycker jag. Framförallt nu när även bostadsförmedlingar, och inte bara privatvärdar, i större utsträckning har börjat erbjuda den här typen av kontrakt. Många tror att det rör sig om permanenta lösningar och känner sig därför lurade.
Vad beror det på?
– En bidragande orsak är ett hårdare klimat på bostadsmarknaden generellt, med fler hänsysnslösa fastighetsägare. Detta samtidigt som renoveringar och ombyggnationer ökar.