Djur i t-banan
  • En igelkott som via en ramp tar sig upp till perrongen.
  • En musfamilj i Alvik.
  • Kattfamilj någonstans längst röda linjen.
  • Fladdermöss i några av tunnlarna.
  • Sveriges enda dvärgspindlar finns på Kungsträdgårdens tunnelbanestation.
  • I september rymde den fyraårige labradortiken Eira från sin dagmatteplats i Hökarängen och tog tunnelbanan till hemstationen Gullmarsplan. Hon omhändertogs dock av polis som överlämnade henne till hennes matte i närheten.

Stockholms tunnelbana har fått nya fripassagerare. Men det är inte vilka plankare som helst.

Sedan en tid tillbaks har både tunnelbaneförare och passagerare vittnat om hur ett gäng duvor nästan dagligen tjuvåker på tunnelbanan mellan Farsta strand och Farsta, skriver tidningen Mitt i Söderort.

– De står på perrongen och väntar, kliver på tåget, åker en station och kliver sedan av. Den bästa teori vi har är att de bor i Farsta strand och sen åker till Farsta centrum för att äta eftersom det finns gott caféer och konditorier där, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på MTR, till Metro.

Tunnelbaneföraren Shadee Rönnbäck mötte nyligen själv en av duvorna när han kontrollerade en vagn i Farsta och lyckades då fånga den på bild.
– Jag hade hört talas om dem och förstod att det var en av duvorna, säger han.

Hur det hela började är inte helt klarlagt. Men enligt Rasmus Sandsten är det inte första gången duvor åker kollektivtrafik i Stockholm. Under 1990-talet höll ett liknande duvgäng till i Hökarängen.
– Det verkar vara ett beteende som duvorna lärt in sedan dess, säger han och tillägger att de nya fripassagerarna ännu inte inneburit några problem.
– Det rör sig om en station och just den här typen av fripassagerare kan vi se mellan fingrarna med.