Några av Konstfackselevernas inredningslösningar

  Odla på liten yta – utan balkong 
I samarbete med företaget Fonsterodling.se har de tagit fram en fönsterodling med inbyggd bevattning – var trettionde minut strömmar vatten genom växterna.  
– Sen har man en näringslösning som gör att man kan odla på liten yta och det behövs inte så mycket jord. Man kan odla även om man inte har en balkong, säger Cecilia Cronelid. 

Tänk nytt med befintliga föremål
Ett genomgående inslag i lägenheten är de fyrkantiga träboxarna – som fungera lika bra som blomkruka, lampskärm och soffbord. 
 – På ett smart sätt kan man göra om saker och bygga ihop befintliga grejer till nya saker, om man tänker på ett nytt sätt. En IKEA-pall med lite färg blir mycket roligare, säger Cecilia Cronelid. 

Bo fler på få kvadratmeter 
Genom möbler på hjul, väggfasta skåp och moduler skapas mobilitet och fria ytorna som gör lägenheten luftig – även när man bor många. Under loftsängen ryms till exempel både garderober och bollhav.  
– Oftast så kanske man tänker att ett sådant här boende ska vara för en ensamstående eller ett par, men kan faktiskt också ha barn på en liten yta, säger Cecilia Cronelid.

Cecilia Cronelid och Emma Pålsson pluggar inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack och tidigt i våras vann de en tävling utlyst av byggföretaget Borätt, som handlade om hur framtidens formgivare vill utforma bostäder. 

På 55 kvadratmeter i Annedal, väster om Stockholm, har Konstfackstudenterna nu färdigställt sin bostad
– ett smart hem för den lilla familjen. I inredningen märks naturmaterial som kork och trä och man kan odla sina egna grödor genom flyttbara blomkrukor och fönsterodlingar. Andra roliga detaljer är matbordet som har hål för både frukostägg och stearinljus, och en ”badrumsmatta” av färgglada kakelplattor. 

– Vissa älskar det, andra inte. Det är det som är meningen, att skapa något slags reaktion, säger Cecilia Cronelid.  

Lägenheten visas på boutställningen i Annedal som börjar på torsdag.