Metro gav sig ner under jord tillsammans med Marie-Louise Danielsson Tham, forskare i livsmedelshygien, för att se vad som växer på säten, stänger, knappar och räcken i Stockholms kollektivtrafik. Resultatet var fräschare än väntat men fortfarande kryllande av bakterier.

– Det ska ju alltid växa, annars är det inte roligt, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Det rör sig nästan uteslutande om hudbakterier som beror på dålig hygien. Till exempel stafylokocker, enterokocker och bakterien proteus vulgaris – som finns i avföring och rått kött. 

– Det behöver inte betyda att det är bajsbakterier, men den finns i ändtarmen hos människor och djur, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Mest bakterier växte det på ett tunnelbanesäte, en stoppknapp och ett handtag på bussen. Det kan bero på att de andra platserna är lät-tare att rengöra, tror Marie-Louise Danielsson Tham. Trots att det är fräschare än väntat blåser hon inte ”faran” över.

– Man ska undvika att klia sig i ögat, peta i näsan, suga på tummen eller pilla mellan tänderna efter man åkt tunnelbana. Innan man äter ska man tvätta händerna, kan man inte göra det kan man ta med sig våtservetter.