Ex-inbrottstjuvarnas tips: Så skyddar du din bostad

Ta bort posten
Se till att brevlådan blir tömd ofta. Tre tidningar kan göra stor skillnad.
Rätt dörr
Skaffa säkerhetsdörr, helst med galler, och larm med rörelsedetektor. Då drar tjuvarna så fort de märker det.
Rätt gömställe
Göm inte värdefulla saker i garderober, lådor, fickor och i frysen. Där letas det först.
Töm inte kylskåpet
Mat i kylen gör inbrotten kortare, vilket kan rädda exempelvis ett kassaskåp som annars tar lång tid.
Läget spelar roll
Om du bor högst upp eller längst ner i lägenhet löper du större risk för inbrott – var uppmärksam och be grannar hålla koll. Detsamma gäller villor som ligger lite undangömda.
Falska hantverkare
Det är inte ovanligt att inbrottstjuvar klär ut sig till hantverkare eller byggarbetare. Öppnar ingen när de ringer på dörren går de in.
Leta själv
Skedde inbrottet nyligen? Prova leta själv efter de stulna grejerna nära vägar i närområdet.

... men här är de vanliga tipsen som inte fungerar

Tända lampor
”Man skrattar till och med när man ser hur alla rum i vissa hus tänds samtidigt. Då är det solklart att ingen är hemma”.
Kassaskåp
”Har man tid får man med sig det”.
Larm endast med ljud
”Då tar det ett tag innan polisen kommer. Man hinner därifrån.”
 

I juli grep polisen ett flertal inbrottsligor som misstänks ha härjat i Stockholm under många år. Något som, enligt polisen, kan ha förhindrat många inbrott under sommaren. Och arbetet fortsätter.

– Vi har fokus på ett tiotal gäng just nu men det är svårt att säga om de kommer att fortsätta under hösten, säger Fredrik Gårdare som leder polisens grupp SGI, särskilda gänginsatsen.

Men ska man tro statistiken från tidigare år, är det precis vad de kommer att göra. Från och med nu och fram till november är inbrotten historiskt sett som flest.

– Man planerar inte inbrott bara för att folk har semester. Dessutom vill man synas så lite som möjligt, vilket man gör när det är mörkt, säger ex-inbrottstjuven Sven Lönn som muckade från fängelset i fjol och nu är aktiv inom KRIS, kriminellas revansch i samhället.

Enligt honom är ett dånande larm, tända lampor och folk som är hemma inget som skrämmer iväg en tjuv – det är dörrarna.

– Fanns det en säkerhetsdörr med grind sket jag i det direkt när jag höll på. De är både svåra och tar tid att bryta upp, säger han.

Men bara för att man haft inbrott behöver det inte betyda att sakerna är långt borta.

– Ofta gör man minst fem inbrott på raken. Eftersom man inte får med sig allt gömmer man det i närheten för att hämta det dagen efter, gärna i närheten av en väg. Så visst kan det löna sig att leta.

Fotnot: KRIS har i dag 26 lokala kontor runt om i Sverige och varje år hjälper de ett hundratal interner att komma tillbaka, In i samhället.