Fakta

• Nära tunnelbanan. Keywe och Veidekke vill i första hand bygga på fyra områden med närhet till tunnelbana. Det är Kämpetorpsskolan i Hägersten, Tensta/Hjulsta, Aspudden BP och Blommens- bergs bollplan.

• Storlek på boendet. De möblerade studentlägenheterna ligger på 25 kvadratmeter med kök och badrum. Beräknad månadshyra: 4 500 kronor.

• Idrottshallar. Stockholm har sedan 2005 byggt tre nya idrottshallar och påbörjat en. Det räcker inte, anser idrottsförbunden, enligt TV 4. Exempelvis skulle Handbollförbundet behöva sju nya hallar och Innebandyförbundet minst tio.

Rösta på bästa studentboendet

Fyra arkitektbyråer har nu gett varsitt förslag på hur området intill Filmhuset kan se ut med ett nytt studentboende i omgivningarna. Var med och utse det bästa förslaget så får du chansen att vinna en elcykel. Röstar gör du här.

– Jag utmanar Stockholmspolitikerna. Visa att ni menar allvar och kom inte bara med en massa tomma ord!

Den salvan levererar byggentreprenören Keywes vd, Peter Rollfelt. Tillsammans med Jonas Bill från Veidekke, Skandinaviens fjärde största byggfirma, har han i ett och ett halvt års tid försökt övertala stadens politiker och förvaltningar om att få bygga 4 000 studentlägenheter i kombination med uppemot tio idrottshallar. Ett tjugotal markanvisningar har lämnats in, men det enda besked man säger sig ha fått är ”Tack för er ansökan. Vi ber att få återkomma”. 

– Vi förstår inte varför det drar ut på tiden. Den sittande majoriteten har lovat 4 400 nya studentbostäder till 2015 och hittills levererat 86 stycken. Då är man ganska långt från löftet, säger Peter Rollfelt.

Han hävdar att man i princip skulle börja bygga direkt efter nyår. Men det saknas klartecken från Stadshuset.

– Det kostar inte Stockholms stad en krona för att få de här studentlägenheterna. Det enda som behövs för att konceptet ska gå ihop är att vi vill att Stockholms stad ska hyra idrottshallarna. Och de är mycket billigare än de befintliga som finns i dag.

Kombinationen av bostäder och idrottshall är jättebra, kommenterar borgarrådet Joakim Larsson (M). Men affärsmodellen är omöjlig enligt gällande lagar och förordningar. 

– De vill att Stockholms stad ska driva idrottshallarna, men det är en indirekt subvention som inte är tillåten regelmässigt. Det måste till en offentlig upphandling så att alla på marknaden kan få vara med och diskutera vem som kan bygga det här billigast. Men vill de driva det här själva går det utmärkt.