Sven-Harrys soppkök
  • När. Från klockan 08.00 fyra dagar i veckan (tisdag, onsdag, torsdag, fredag) under fem veckor med start 28 augusti.
  • Var. Utanför Sven-Harrys restaurang i Vasaparken.
  • Hur. 100 muggar soppa och smörgås serveras till hemlösa och behövande.

    Sven-Harry Karlsson:
  • Född. Sven-Harry föddes den 8 december 1931 i Lund.
  • Karriär. Startade sin karriär i byggbranschen 1950 som murare. Tio år senare blev han legitimerad byggmästare och murmästare. 1968 grundade Sven-Harry byggföretaget Folkhem.
  • Konst. Sven-Harry har en stor konstsamling med verk av bland andra Carl Fredrik Hill, , Helene Schjerfbeck och August Strindberg. Samlingen finns att beskåda på Sven-Harrys Konstmuseum.
  • Vasaparken. Konstmuseet är tillsammans med Sven-Harrys restaurang och ett antal bostäder inhyst i sexvåningshuset med mässingsfasad, som Sven-Harry låtit uppföra i Vasaparken. På taket av byggnaden finns ett museum som är en kopia av Sven-Harrys tidigare hem.

Sven-Harry Karlsson, 80, är för de flesta känd som byggmästare och konstsamlare. I fjol öppnades Sven-Harrys Konstmuseum och restaurang i det gyllene sexvåningshuset i Vasaparken som han låtit uppföra. På tisdag startar han en ny verksamhet – ett soppkök för hemlösa.

– Jag vill göra en insats. Så här pass stor hemlöshet kan inte accepteras i ett civiliserat samhälle, och om politikerna inte agerar så får ju någon privat göra det, säger Sven-Harry Karlsson.

Sven-Harry försökte först få Stockholms stad att ge bidrag till verksamheten, men beskedet blev att det är emot lagen att ge pengar till företag. Därför har han startat en ideell förening för att kunna söka medel från staden i framtiden. Nu är soppköket ett samarbete med Gustaf Vasa församling.

– Det är fem företag som finansierar det här, men tanken är att ta in fler. Ju fler sponsorer, desto fler kan vi servera. Nu kommer vi först att testa det här i fem veckor. 

Vad tror du att de som besöker konsthallen och restaurangen tycker om att det blir ett soppkök också?
– Det har inte de med att göra. Dessutom är ju soppköket öppet på morgnarna, medan restaurangen inte öppnar förrän halv tolv. Så det ska nog inte kollidera med varandra, säger Sven-Harry.