Tänk på:
Att hålla blodsockret konstant genom att äta var tredje eller var fjärde timme. Utan att småäta däremellan.
Att äta frukost! Det låter kanske tjatigt men jag vill hävda att det är en vanesak. Frukosten är viktig eftersom den lägger grunden för resten av dagen. Om du inte äter frukost kompenserar kroppen med kamp- stress- och flykthormoner. Det behöver inte handla om någon jättemåltid, nötter och en frukt ­kan räcka.
Att en sockerfix inte nödvändigtvis behöver vara uppiggande. Signalsubstansen serotonin, som gör oss lugna och tillfredsställda, kan också göra oss dåsiga.

Kombinationen socker och fett är lika beroende­framkallande som knark,  säger forskarna. Alltså kan det vara läge att slopa eftermiddagsgodiset och söka sundare kickar. Kostrådgivaren Ulrika Hoffer hjälper dig att vinka adjö till socker utan att somna vid skrivbordet.

1. Håll koll på blodsockret 
– Det är när blodsockret dyker som vi lockas att äta socker och snabba kolhydrater, eftersom ­hjärnan vill ha snabbt bränsle. Därför är det viktigt att hålla ­blodsockret på en jämn nivå och undvika både energidippar och dramatiska stegringar.
 
2. Ät välbalanserade måltider
– Alla dina måltider, inklusive ­mellanmålen, ska vara blodsockervänliga. Det innebär att de ska innehålla både protein (kött, fisk, ägg eller baljväxter), fett (nötter, frön, avokado, olja eller smör) och ­långsamma kolhydrater (rotfrukter, baljväxter, råris eller quinoa).
 
3. Gå cold turkey
– Det bästa är att undvika allt ­raffinerat sött helt och hållet, ­eftersom det bara ger energi för stunden. Det innebär att slopa vitt och brunt socker, vitt mjöl, vitt bröd och vitt ris, vilket kan vara svårt i en studentmiljö där man omges av läsk och mackor. För vissa tar det en vecka att bryta vanan, för andra tar det längre tid. I början handlar det om viljestyrka.