Så gjordes studien

Två undersökningar gjordes: 

• I den första fick pojkar mellan 12 och 16 år med olika erfarenheter av spelande spela ett våldsamt spel (Manhunt) och ett utan våld (Animaniacs) hemma under två kvällar mellan klockan 20 och 22. Pojkarnas hjärtrytm mättes innan och under spelandet samt till morgonen efter. De fick också lämna salivprov för stresshormon och fylla i en sömndagbok. 

• I den andra studien deltog två grupper av pojkar mellan 13 och 15 år. Den ena spelade mindre än en timme våldsamma spel om dagen, den andra tre timmar eller mer. 

Definitionen av våldsamma spel i studien är enligt Malena Ivarsson att det ska vara både blodigt och nära. ”Inte World of Warcraft eller att du skjuter sönder en galax på håll”.

Malena Ivarsson.

Malena Ivarsson.

Johan Nilsson

Foto:

I sin avhanding har Malena Ivarsson vid Stressforskningsinstituet på Stockholms universitet mätt hur kroppen påverkas av våldsamma dataspel. Till skillnad från tidigare studier som ofta gjorts i labb och med vuxna försökspersoner har hennes studie gjorts på tonårskillar i hemmiljö. 

Bland pojkar som spelar mycket våldsamma spel aktiverades inte kroppens stressystem när de spelade det blodiga Xbox-spelet ”Manhunt” på samma sätt som bland de med mindre spelvana. 

– Detta kan tolkas som att det sker en fysiologisk avtrubbning hos de som ofta spelar våldsamma spel, säger Malena Ivarsson till metro.se.

► LÄS MER: Norberg: Dataspel en tacksam syndabock

Dessutom såg hon att spelandet ledde till sämre sömn bland den ovana gruppen medan den andra gruppen kunde sova sött efter några timmars dödande.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, tycker inte att den nya rapporten övertygar.

– Många har försökt göra en koppling mellan våld och dataspel utan att lyckas, men om slutsatsen är att barn inte ska spela spel med artonårsgräns så är det en viktig poäng. Spel är inte leksaker.

► LÄS MER: Hans son spelar dataspel all sin vakna tid

Han är kritisk till att ordet avtrubbning är värdeladdat och menar att det lika gärna kan handla om att man vänjer sig vid ett spel. Att koppla sömnstörningar till spelvåld är han också kritisk till.

– Det kan lika gärna handla om högt tempo och att samma effekt skulle uppnås av till exempel ett racingspel. Det kan vi inte veta för det finns inte tillräckligt med underlag. 

Per Strömbäck. 

Per Strömbäck. 

Dataspelsbranschen

Foto:

I en sammanfattning av 106 studier på ämnet kom Statens Medieråd fram till att det inte gick att säga att våld i dataspel inte gör spelaren våldsam. Men Malena Ivarsson står för slutsatsen om att våld föder våld i tv- och dataspel.

– Spelar du våldsamma spel blir du våldsammare oavsett om du är våldsam från början, på samma sätt som att du blir mer romantisk när du sett en romantiskt film. 

Men går det att säga att det leder till våldshandlingar i verkligheten?
– Det är svårt att mäta. Vad är verkligt våld? Verbala påhopp och näthat är också en form av aggression.