När allt fler vänder sig till sin smarta mobil för att spela ”Candy Crush Saga” eller ”Angry Birds” är det många analytiker som är skeptiska mot de traditionella konsolspelen. Men siffrorna säger något annat.

På bara en dag sålde ”GTA V” för fem miljarder kronor, ett rekordbelopp. Det tidigare rekordet hölls av ”Call of Duty: Black Ops 2”, vars uppföljare ”Call of Duty: Ghosts” släpps inom kort. Och enligt ett uttalande från butikskedjan Gamestops marknadschef Bob Puzon ser det ut att bli årets mest förhandsbokade spel. 

Det är dessutom det första i den populära spelserien som även släpps för nästa generations spelkonsoler, Playstation 4 och Xbox One.
– Det har varit ganska utmanande därför att så fort det kommer ny hårdvara att arbeta med måste man lära sig att utveckla från grunden igen, säger Tina Palacios, från spelutvecklaren Infinity Ward, till Metro.

Under fredagen var hon på plats i Stockholm för att visa upp spelet och låta svenska journalister provspela. Spelet är ett av årets mest efterlängtade, men samtidigt bara en av flera stora titlar i höst, som konkurrenten ”Battlefield 4” från svenska Dice, sportspelen ”Fifa 14” och ”NHL 14”, eller storsatsningar som Ubisofts ”Watch dogs”.

Så trots att de flesta nöjer sig med att spela på mobilen i dag finns det många spel som lockar även på traditionella plattformar.
– Den tekniska kvaliteten på konsolspelen är långt över vad de bästa spelen för surfplattor eller sociala medier har i dag, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. 

Han menar att det är alldeles för tidigt att döma ut spelkonsolerna bara för att mobilspelen vuxit i popularitet.
– Trots att vi ser så mycket tillväxt i svenska företag som gör spel för mobil och sociala medier så pågår det fler konsolutvecklingsprojekt än det någonsin gjort, säger han.

I BILDSPELET OVAN HITTAR DU NÅGRA AV HÖSTENS STÖRSTA TITLAR.