Topp & stopp!

Metro gillar
Vikten. Den är så lätt, och så tunn. Det låter kanske som en smal sak, men det gör stor skillnad. Det är det första du tänker på när får den i handen och jämför den med föregångarna.

Metro ogillar
Småbuggar. Det är oroande att något litet skramlar i mobilen när jag skakar den, och att skärmen ibland flimrar som att vissa av pixlarna vore trasiga.

In i minsta detalj
  • Pris. 5 795 kronor.
  • Mått . 123,8 x 58,6 x 7,6 mm.
  • Vikt. 112 gram.
  • Operativsystem. Ios 6.
  • Skärm . 4 tum, 640x1136 px.
  • Kamera. 8 megapixel.
  • Lagring. 16, 32 eller 64 GB.

Vänta lite, är det där, säg inte att det är, är det?
Iphone 5 ja. Men såså, det är inget att hetsa upp sig över. Ta ett djupt andetag bara. Nu tar vi detta från början. Lugnt, och försiktigt.

Är den alldeles fantastisk?
Känslan av överväldigande är påtagligt frånvarande. Men en viss upprymdhet är svår att undvika. Den är ju så väldigt tunn och lätt, och som vanligt – stilfull.

Vad är största nyheterna?
Förutom just tunnheten, och lättheten, har den fått större skärm. En baksida av aluminium ger dessutom ett tåligt intryck. Apples nya kontakt Lightning, eller ”Blixten” som jag kallar den, har även den bantats rejält. Och till slut har de klassiska, vita hörlurarna fått ett rejält ansiktslyft.

Så det är mest en kosmetisk uppdatering?
På insidan har telefonen definitivt blivit snabbare, samt i och med skärmstorleken, bättre anpassad för videoklipp och filmer. Men det nya operativsystemet, IOS 6, med alla dess finesser, finns tillgängligt även för Iphone 4S.

Är det ens värt att uppdatera från fjolårets modell?
Faktum är att det knappt är värt att uppdatera från Iphone 4, som kom redan för två år sedan. Men bara för att de mobilerna fortfarande står sig så bra. Då är femman mer för den som måste ha det absolut senaste.

I en mening?
Estetiskt fulländad och fjäderlätt skrytmobil.