Jessica Malmgrens bästa tips till dig som ska köpa begagnat

1. Börja med att se till dina behov, vilken typ av bil du behöver och vad du ska ha den till. Är det en  pendlingsbil , en  familjebil  eller  sommarbil ?

2. Lägg upp en budget för vad bilen får kosta. Det viktiga då är att inte bara titta på bilens  prislapp  utan även på vad  ägandekostnaden  blir. Använd gärna KVD:s app  Bilpriser  där du får full koll på vad den begagnade bilen du vill köpa är värd och vad  månadskostnaden  inklusive  drivmedelskostnad , skatt och försäkring kommer att landa på.  Knappa  in ett  registreringsnummer  eller att ange en  bilmodell  i  appen , så görs en  kostnadsuppskattning  direkt.

3. Var extra noggrann om du ska köpa av en privat säljare. Provkör bilen, kolla rost,  lackskador ,  oljeläckage  med mera. Detta för att minska risken för att råka ut för extra kostnader bara några mil efter att du köpt bilen.

4. Kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att det inte finns några skuld er på den. Annars finns risken att du köper en stulen bil eller blir av med den om säljaren inte kan betala skulderna på den. På  Transportstyrelsens   hemsida  finns all information du behöver för att kontrollera fo rdonets ägare och eventuella skulder.

5. Kolla  besiktningsprotokollet  och  serviceboken  att allt är genomfört enligt plan. En ofullständig  servicebok  påverkar värdet på bilen negativt när du ska sälja den vidare.

6. Mät  mönsterdjupen  på däcken. Är de utslitna och du behöver köpa nya innebär det en stor extra kostnad.

7. Är du orolig för att bli blåst vid en privat affär? Då är det alltid bättre att köpa av en aktör som går under  konsumentköplagen . Händer det något med en  privatköpt  bil finns inte mycket att göra.

8. Innan du skriver på avtalet, se till att det känns bra i magen. Gör det inte det finns det oftast en anledning. Att köpa bil är en stor affär och det ska kännas bra. 

Prisraset på en ny bil de första tre åren ligger i snitt på mellan 40 och 50 procent. Något som räcker gott som anledning att titta på begagnade bilar. Förra året köptes 1,1 miljoner begagnade bilar i Sverige och 25 000 av dem via begagnatjätten kvd.se.

– Vi gör oberoende tester på alla bilar innan de säljs vidare. Och det är nog också mitt bästa tips till den som ska köpa begagnat – finns det inget testprotokoll vet du inte det faktiska skicket på bilen, säger Jessica Malmgren, informationsansvarig på KVD.

Många oroar sig för att köpa begagnat, men vilka är egentligen fördelarna?

– Det är både billigare och smartare att köpa begagnat. De första tre åren tappar många nya bilar 40–50 procent i värde, vilket är ett stort tapp. Att köpa en tre år gammal bil är betydligt smartare ekonomiskt.

Vilken är parametern de flesta inte tänker på?

– Något som påverkar värdet på bilen är färgen. I ett vidareförsäljningsperspektiv är det svårare att få sålt en rosa eller orange bil än en svart, vit eller grå.