Spelmässan Gamex är skådeplats för nästa generations stora konsolkrig.

Både Playstation 4 och Xbox One gör Sverigedebut på mässan som pågår hela helgen i Kista, norr om Stockholm. 

– Jag tycker absolut att det är de två största nyheterna här, och det är ganska unikt för en så pass liten mässa som Gamex ändå är, säger Gital Al–ebeyawi, projektledare.

Redan den 29 november släpps Sonys PS4 i Sverige.

Något datum för Xbox One finns inte ännu, men det blir först efter årsskiftet, vilket innebär att den senare inte har någon chans att utmana i julhandeln.

Trots det tror Gital Al–ebeyawi att båda två kommer att ha stor betydelse för spelbranschen.

Mässtest
Playstation 4

Sony bjuder både på fler titlar och mer lek med sin konsol på Gamex. Även om vissa av demospelen är i kortaste laget är det otroligt roligt att få testa den nya handkontrollen Dualshock 4. När den används tillsammans med konsolens kamera, ett tillbehör för runt 600 kronor, är det som roligast. 

I ett program som kallas ”Playroom” och som följer med PS4, visas alla nyheter i handkontrollen, inklusive rörelsesensorerna och den nya styrplattan. Med ett fingersvep på den senare får du till exempel se insidan av Dualshock 4 på skärmen. Inuti verkar ett gäng små robotar ha diskofest.

De exklusiva titlarna som finns att testa är ”Knack”, ”Killzone: Shadowfall”, ”#Driveclub” och ”Octodad” Det sistnämnda är löjligt underhållande, när du ska försöka få en bläckfisk att ta på sig smoking och fluga.

Betyg på första intrycket: 5

Xbox One

Här finns det inte riktigt lika många spel att välja mellan och att kika på. Själva konsolen syns inte heller till, utan gömmer sig bakom stora reklamtavlor. Kanske beror detta på att försäljningsstart ligger längre fram i tiden. Men att konsolen faktiskt gör Nordenpremiär på mässan är kanske stort nog i sig.

Spelen imponerar rent grafiskt så klart och det är ett stort kliv framåt från föregående generation. Handkontrollen döljer också en del nyheter, varav vibrationerna, som nu även sitter i själva knapparna, imponerar mest. Men som leksak betraktat är detta inte riktigt lika kul som Dualshock 4.

”Forza Motorsport 5”, ”Dead Rising 3” och ”Ryse” är de exklusiva spelen på plats. Redan i det förstnämnda visar handkontrollen bevis på sina nya vibrationsförmågor, vilket känns tydligt när jag försöker bromsa. Det är underhållande, men jag hade gärna sett ännu mer av Xbox One.

Betyg på första intrycket: 4

– De här konsolerna är så mycket mer än bara konsoler, det går att göra så mycket på dem. Även icke spelintresserade kan ha stor användning av dem. Det är viktigt för hela branschens framtid, säger hon.