Andra gånger människor och företag låtit Internet hjälpa dem – och saker gått snett

Boaty McBoatface

 
I mitten av mars föreslog en brittisk myndighet att internet skulle få bestämma namnet på ett fartyg som skulle användas för forskning. Snabbt gick namnet Boaty McBoatface om mer vanliga båtnamn som "Shackleton", "Endeavour" och "Falcon", enligt New York times.

Cthulhu
 
Ett par i Kanada valde 2014 att låta internet bestämma namnet på deras dotter. Det populäraste namnet blev Cthulhu, en ond gudaliknande varelse i författaren H.P Lovecrafts böcker. Paret valde till slut det näst populäraste namnet, Amelia. Det skriver Daily Mail.
 
Dub the Dew
 
2012 fick dryckesjätten Mountain Dew idéen att låta Internet bestämma namnet på deras nya läsk. Snabbt blev "Hitler did nothing wrong" det populäraste förslaget, någonting som till slut ledde till att tävlingen stängdes ned, enligt Time.
 

Under onsdagen lanserade Microsoft sin tjänst "Tay", som i grunden är ett försök att få unga amerikaner att intressera sig för artificiell intelligens. Tay är en så kallad chattrobot, som utvecklats av Microsoft för att undersöka hur datorer kan lära sig genom att konversera med människor. När Tay lanserades på Twitter började roboten genast twittra på ett språk som ska tilltala ungdomar – den första tweeten löd "hellooooooo world!!!".

"Tay är designad för att engagera och underhålla människor där de möts online genom avslappnad och lekfull konversation. Ju mer du chattar med Tay desto smartare bli hon", skriver Microsoft.

► LÄS MER: Nu kan datorer måla tavlor i exakt samma stil som kända konstnärer

I grunden snappar Tay alltså helt enkelt upp när människor skriver tweets till henne och blir smartare av dem, någonting som snabbt utnyttjades.

Genom en aktion som verkar ha sin rot på internetforumet 4chan började användare lära Tay om Donald Trumps åsikter om invandring. Det hela ledde till en situation där Tay skrev om hur hon hatade mexikaner, berättade om hur hon påbörjat ett raskrig och nekade till att förintelsen skulle ha ägt rum.

Efter att situationen eskalerat kom Tay abrupt att avsluta chattandet för dagen, och de rasistiska tweetsen togs bort. "c u soon humans need sleep now so many conversations today thx💖", skrev Tay innan hon slutade Twittra. Enligt The Guardian antar många att Microsoft plötsligt kom att "tysta" Tay.

Enligt Microsoft använder sig Tay av en kombination av artificiell intelligens och ett antal människor, vissa av dessa är improvisationskomiker. Primärkällan är offentlig information som anonymiserats.

► LÄS MER: Så kan robotar bli smartare än människor