"I dag lanserar vi ett pilottest av Reactions – en mer uttrycksfull gilla-knapp."

Så inleder Facebooks produktansvarige Chris Cox det inlägg han publicerade på sin egen Facebook-sida på torsdagskvällen, där han bekräftar vad många under en längre tid misstänkt – en alternativ gilla-knapp är på väg ut.

► LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Spekulationerna har tidigare rört en "ogilla" -knapp, något många användare efterfrågat i flera år. Men precis som Cox skriver i sitt inlägg är det inte fråga om det. Han hoppas dock att den nya funktionen fångat behovet många tycks ha att kommunicera med varandra på ett mer uttycksfullt sätt. 

"Vi studerade vilka kommentarer och reaktioner som är vanligast och i allmänhet uttryckts över Facebook, sedan har vi arbetat med att utforma en upplevelse runt dem som var elegant och roligt. Från och med i dag kan man i Irland och Spanien börja vara kärleksfull, säga "wow", eller uttrycka sympati till inlägg på Facebook."

För att få upp den nya reaktionsfunktionen kan man enligt Chris "hovra över" "gilla"-knappen eller hålla den intryckt en längre stund.

Fannie Friberg på Spotlight PR, talesperson för Facebook i Sverige, bekräftar strax efter 16.30-tiden att en testversion av den nya funktionen har körts ut.

► LÄS MER: Nu ska Facebook sätta stopp för flyktinghatet bland användarna

"Från och med i dag kommer Facebook att testköra en ny funktion kallad 'Reactions' som ska komplettera den klassiska gilla-funktionen. Tanken med funktionen är att användarna med hjälp av olika ikoner ska kunna uttrycka sig på fler sätt än med den klassiska 'gilla'-knappen. Den nya funktionen kommer att testas bland användare i Spanien och Irland först”, skriver Fannie Friberg i ett pressutskick.

Det återstår att se när dessa emojis körs ut på bred front. En sak står i alla fall klar: de är efterlängtade.