"Minns du det här?", skriver en Facebook-kompis till en grupp av sina vänner i ett chatt-fönster och skickar med en länk. Om du klickar på länken ser det ut som om du blivit utloggad från Facebook och ska skriva in dina inloggninsguppgifter en gång till – ett sätt att komma över lösenord.

Om du klickat på länken bör du byta lösenord. Liknande virus har förekommit tidigare, men oftare med engelska formuleringar.

►LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

 "Vi använder automatiserade och manuella verktyg för att upptäcka och ta bort skadligt innehåll och blufförsök", skriver Alicia Käck på Spotlight PR, talesperson för Facebook i Sverige, till Metro.

Företaget uppmanar sina användare att rapportera in misstänkta länkar.

►LÄS MER: Frans, 29, lever på att hacka företag – har tjänat flera hundra tusen

"Om du får ett meddelande som försöker lura dig att lämna ifrån dig personlig information så rapportera det med hjälp av våra verktyg". Käck skriver även att företaget blockerar länkar av den här typen, men klargör inte om man lyckats blocka just det här viruset.