Fakta: Om prisceremonin

Alfred Nobel avled i den italienska staden San Remo den 10 december 1896. Handelskammaren i Imperia (provinsen där San Remo ligger) och staden San Remo skickar varje år blommor för att smycka Konserthuset och Stadshuset.

I Konserthuset är det Helén Magnusson som designat blomsterdekorationerna. Det är femtonde året i rad som hon har haft det uppdraget. Hon ville skapa vårkänslor på scenen. Omkring 20 000 blommor och 300 kilo grönt har använts för att lyckas med det. Till exempel pryddes den bakre väggen av en rabatt med vårblommor. I den ingick bland annat anemoner, tulpaner, rosor och pärlhyacinter.

Kungliga Filharmoniska orkestern svarade för musiken under prisutdelningen. Anna-Maria Helsing ledde orkestern. Hon är den första kvinnliga dirigenten som lett orkestern vid prisutdelningen. Årets solist var tenoren Daniel Johansson.

Källa: Nobelstiftelsen

Det var verkligen skilda världar mellan utsidan och insidan av Konserthuset vid Hötorget i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

Ceremonin omgärdades av en stor säkerhetsinsats. Något som inte är så konstigt med terrorattackerna i Paris i färskt minne och att hotnivån i Sverige bedöms vara den högsta någonsin.

Inne i Konserthuset däremot fick gästerna fick uppleva en pampig prisutdelning i en sal smyckad med blomsterdekorationer som skulle skapa vårkänslor.

Och de fick också se en svensk pristagare. Tomas Lindstrand var en av de tre som delade på kemipriset.

Kvällens kanske längsta applåder fick de två kvinnliga pristagarna, medicinpristagaren Tu Youyou och litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Festligheterna brukar också vara en högtidsstund för alla som tycker om kungliga klänningar. I år hade drottning Silvia valt en sprakande röd klänning, medan kronprinsessan Victoria bar en lila med en capeliknande topp i genomskinligt siden.

En lite konstig tradition kring prisceremonin fortsätter att leva vidare. Även i år ska en naken man lyckats ta sig till Hötorget där han greps. Tidigare nakendemonstrationer har varit i protest mot Kinas regim, det är oklart om denna var det också.