Tomas Nilssons bästa GPS-tips

Praktiken. ”Om du använder GPS i bilen regelbundet – lös det praktiska med sladdar och fäste så att navigationen blir en smidig upp­levelse.”

Mobil. ”Testa GPS-appen i din mobil, om den funkar för dig och du inte blir stressad när telefonen ringer. Ha en bra handsfree-lösning, alternativt sätt telefonen i ”stör ej”-läge när du kör.”

Uppdateringar. ”Om du köper en PND, se då till att uppdateringar ingår så att det inte blir en mycket dyrare affär än du trott.”

Funktioner. ”Om du köper en navigationsapp, kolla att du får rätt kartuppsättning och om några funktioner kräver ”in-app-purchases” för att undvika oväntade kostnader.”

För att få ett flashigt navigationssystem behöver du inte köpa en sprillans ny bil. Faktum är att du förmodligen redan har ett i fickan. I våra smartphones finns en uppsjö av möjliga GPS-lösningar.

– För några år sedan kunde en navigationsapp vara ganska dyr men i dag har de flesta mobiler en bra programvara för vägbeskrivning och navigation inbyggd. Så det är en bra idé att se om du trivs med mobilens mjukvara, säger Tomas Nilsson, frilansjournalist och GPS-expert.

Sedan finns den traditionella GPS:en, eller Personal Navigation Device (PND). Till skillnad från mobilapparna är deras gränssnitt anpassat just för att användas i bilen.

– Det finns både för- och nackdelar. En PND är gjord för att användas i bilen, lätt att använda och ger en väldigt tydlig överblick. Dessutom slipper du risken att mobilen plötsligt ringer när du närmar dig en avfart. På minussidan avsaknaden av extrafunktioner som till exempel Google Maps som är helt integrerad med Googles sökmotor, vilket till exempel gör det lätt att hitta närmaste bensinstation. Sedan måste du än i dag i stor utsträckning uppdatera din PND själv, vilket apparna löser själva, säger Tomas Nilsson.

►LÄS MER: 10 appar som gör bilresandet roligare

När du väl valt återstår en viktig del – placeringen. Mugghållaren är som namnet skvallrar om inte optimerad för att hålla GPS:en.

Så var ska man egentligen fästa sin lur eller PDN – och med vad?

– Placeringen beror såklart på bilmodell, men långt fram i mitten av instrumentbrädan brukar fungera bra. Om du har en sladd som ska kopplas i 12-voltsuttaget blir det också en enkel kabeldragning då. Sedan finns ett gäng olika sätt att fästa din telefon eller PDN men personligen tycker jag fortfarande att sugkoppen är bäst. Den sitter bra, är diskret och är lätt att plocka loss när du ska byta bil.

►LÄS MER: Experten: Så ska du tänka när du skaffar bil

Sist men inte minst, varför finns det fortfarande inte en GPS-röst som inte låter mekanisk?

– Det handlar nog mest om resurser. När de läser upp gat- eller ortsnamn är det en talsyntes som omvandlar text till tal vilket kan göra betoningen onaturlig ibland. Ska alla tusentals namn läsas in krävs stora resurser, så vi får nog stå ut med robotrösterna ett tag till.

Tomas Nilssons tre favoritappar

Google Maps

– Den är gratis, bra och finns till både Android och iOs. Att den är helt integrerad med Googles sökmotor är ett stort plus.

• Finns kostnadsfritt på ­Appstore och Google Play.

Eniro Navigation

– Inom Sverige kostar den ­inget och har ett bra gränssnitt. Den är snygg, snabb och funkar på de flesta system. Den har inte lika många sökfunktioner som föregående men är ett bra alternativ till de inbyggda systemen.

• Finns kostnadsfritt på Appstore och Google Play.

TomTom Go Mobile

– Det är en intressant app till bilen med vettig prissättning. Du får alla funktioner gratis inom en viss distans varje månad så att du kan testa dig fram.

• Finns kostnadsfritt på Appstore och Google Play. Du kan köra upp till 75 kilometer kostnadsfritt varje månad eller teckna ett abonnemang. 1 år för 209 kronor eller 3 år för 469 kronor.