Vid midnatt släpptes en ny version av det populära tv-spelet GTA, vilket skapade långa köer utanför spelbutikerna ute i landet. Och för att kunna spela direkt tycks många av dem vara sjuka från jobb eller skola i dag. Åtminstone i teorin.

– Jag ringde till skolan och sjukanmälde mig i morse. Jag kan inte förstöra en sådan här dag med skola. Just i min klass är det inte så många som sjukanmäler sig men jag har vänner som också gjort som jag, säger en 18-åring från Borås som köade för spelet i natt.

Jan-Olov Larsson från Örebro var också en av de som stod och köade för spelet. Han tog sig upp till jobbet tidigt i morse, men det upplevde han det inte som att alla skulle göra.  

– Någon hörde jag skulle vara hemma från skolan och någon som sa att det skulle vara skönt att vara hemma och prova spel i natt, säger han.

Även Nicklas Astfors, som köade utanför GameStop i Eskilstuna, har fått uppfattningen om att många är hemma på grund av spelet i dag.

– Det var en hel del som skulle vara hemma, vad jag förstod. Jag pluggar på distans så jag är hemma oavsett.  Vi kom hem vid kvart i ett i natt och jag sitter fortfarande och spelar, sa han under förmiddagen i dag.

Om ett spelsläpp som detta påverkar statistiken över det totala antalet sjukskrivningar i landet fick det inga uppgifter om, men tidigare studier har tydligt visat på att det finns ett samband mellan större idrottsevenemang och sjukskrivningar. Enligt en rapport av Peter Skogman Thoursie, som forskat i ämnet, kunde man till exempel se en ökad sjukfrånvaro på 16 procent under skidornas tremil vid VM i Oberstdorf 1987. 

Sjukskrivningsbikt i samband med GTA-släpp på nätforum

”Perfekt att bo i Sverige så man bara kan sjukskriva sig på morgonen ...” (Flashback).

 ”Är jag den enda som inte tänker sjukskriva/sjukanmäla sig på tisdag?”(Flashback).

 ”Alla gamers har redan prickat in släppet och sjukskrivit sig eller kommit på annan anledning att stanna hemma. Hade varit roligt att se hur mycket andra branscher samt samhället påverkas av sådant släpp.” (Avanza).

 ”GTA V kommer nog bli ett av världens genom tiderna bästa spel... och jag bara måste vara där dag 1. Så, någon annan som tar ett par dagars semester från den 17 september?” (Fz).

 ”Sjukskriven från jobbet, check!” (Flashback).