Nu tar den eviga debatten om ett nytt Slussen snart in i den digitala världen. Det vinnande förslaget blir uppbyggt helt av pixlar, när hela Stockholm får en klon i ”Minecraft”.

– Det kommar att bli väldigt spännande att se just hur Slussen utvecklas. Det problemet kanske inte Blockholm löser, men vi kunde öppna för intressanta frågeställningar, säger Mats Karlsson, projektledare på Arkitektur- och designcentrum.

Blockholm är den digitala versionen av, och antitesen till, dagens Stockholm. I verkligheten begränsas stadsplanerare och arkitekter av lagar och byråkrati, men i Blockholm är det bara fantasin som sätter gränserna.

– I vårt spel avreglerar vi systemet, vad blir det för Stockholm då? Vad händer om man tar bort alla hus och börjar om från början?

Den som vill vara med och skapa Blockholm behöver köpa det svenska spelet ”Minecraft” som är skådeplats för den nya stadens framväxt. Alla får en tomt, utifrån dagens fastighetsindelning i Stockholm, och kan därefter fullborda sin egen vision.

– Det som är fascinerande är vad det blir för typ av rum. Kommer man att känna igen sig? Blir det en upplevelse av Stockholm eller en helt annan upplevelse, säger Mats Karlsson.

Först ut är Gamla Stan, och därefter kommer nya stadsdelar att släppas varje torsdag. I mars blir det en fysisk utställning på Arkitektur- och designcentrum, där ungefär tio projekt från Blockholm kommer att byggas i miniatyr.

– Vi bygger i mycket mindre skala. Ett block är en gånger en meter i ”Minecraft”, hos oss blir det 20 centimeter. Det blir som ett lekland, säger Mats Karlsson.