Fakta: Hadrianus

Hadrianus var romarrikets 14:e kejsare. Han föddes vid dagens Sevilla, Spanien.

Han blev kejsare år 117 och dog år 138.

Hadrianus reste runt mycket i riket, en av inspektionsresorna ledde till att man uppförde Hadrianus mur i dåvarande Britannien.

Hadrianus levde i ett öppet homosexuellt förhållande med Antinous, en man från Bithynien.

Källa: NE

I samband med bygget av den nya tunnelbanesträckningen Linje C i Rom har utgrävningar inte långt från Colosseum resulterat i flera fynd som arkeologer kallar unika.

Det rör sig bland annat om rester av byggnader som hört till kejsar Hadrianus beridna livvakt, inklusive vapenrum, sovsalar, kök och stall.

Bland fynden kan nämnas mynt, krukskärvor och själva byggnaden, där resterna finns kvar i form av låga murar.

Tillhörde elitsoldater

Hela utgrävningsområdet, omkring 900 kvadratmeter, är i utmärkt skick.

– Vi kommer att försöka att bevara så mycket av platsen som möjligt i den framtida tunnelbanestationen så att när du är på väg till tåget kan titta ner på allt och njuta av utsikten, säger Andrea Sciotti, huvudingenjör för projektet.

De 39 rummen och en korridor som upptäckts i utgrävningen ska ha hört till en elitstyrka vid pretoriangardet, den så kallade "equites singulares augusti" som användes för att skydda den romerske kejsaren varje gång han lämnade staden. De kom också senare att användas mot folket vid olika uppror.

I fullt bruk 2021

Golven är utsmyckade med svart och vit mosaik medan väggarna har röda målningar som fortfarande syns. En massgrav med minst 13 skelett, liksom ett bronsarmband, har också upptäckts.

Byggnaderna kan dateras tillbaka till Hadrianus styre. Han blev kejsare år 117 och är känd som en duglig administratör som gärna reste runt i sitt rike. Han är också odödliggjord tack vare Hadrianus mur, byggd vid den engelsk-skotska gränsen och ett stort nutida turistmål.

Roms tredje tunnelbanelinje, som ska ha 30 stationer, började byggas 2007 men har försenats flera gånger till följd av arkeologiska fynd som gjorts. Den förväntas vara i fullt bruk 2021.