Topp & stopp!

Metro gillar

Att den är så lätt och smidig. 1,2 kg väger verkligen som ingenting. Kanske har det med den tunna utsidan och slimma designen att göra.

Metro ogillar

Att styrplattan strular lite. Det här är verkligen en smal invändning, men styrplattor är svåra att få till. I det här fallet är den något hal, och svårnavigerad ibland.

In i minsta detalj

Asus Zenbook UX305

Betyg . 4 av 5.

Pris . 10 000 kronor.

Mått . 324 x 226 x 12,3 mm.

Vikt . 1,2 kg.

Skärm . 13,3 tum, 3200 x 1800 pixlar (finns även med 1920 x 1200 pixlar).

Lagringsutrymme . 128 GB eller 256 GB.

Anslutning . 3 x USB 3.0, micro-HDMI, 3,5 mm, micro SD.

Vad är speciellt med den här datorn?

Att den hör till kategorin ”ultrabook” innebär att den är tunn, lätt och smidig. Det innebär också att den inte är marknadens snabbaste dator eller fullproppad med prestanda, det får helt enkelt inte plats. Däremot är den fullt duglig för ett överkomligt pris.

Vad innebär överkomligt?

Okej, 10 000 kronor är kanske i högsta laget för många. Men då är det den mest avancerade modellen av Zenbook, utrustad med en skärm i toppklass (nästa modell, med något sämre skärm, kostar 8 500 kronor). 

Vad är så bra med skärmen?

Den är härligt matt (= mindre jobbigt blänk) och har en upplösning på hela 3 200 x 1 800 pixlar. Jämför med Apples Retinaskärm på Macbook Pro i samma storlek. Den har ”bara” 2 560 x 1 600 pixlar. Det är alltså en riktigt skarp bild som möter dig. Att skärmen dessutom är matt innebär att det går bra att kolla på film eller bilder i de flesta miljöer.

Vem ska köpa?

Den som tycker utsidan är viktig bör absolut snegla hitåt. Zenbook är väldesignad och lätt att bära runt på. Som vardagsdator, eller kontorsdator, är den alltså optimal. Men den som är ute efter tyngre användning, och möjligheten att köra flera resurskrävande program samtidigt, behöver nog något mer kraftfullt. Kanske är den som gjord för alla som attraheras av Apples design, men ändå känner sig tryggare med Windows.

I en mening?

Tunn bärbar med fantastisk skärm gör Zenbook till en perfekt resdator.

►LÄS MER: Därför suger Apples nya Macbook