Topp & stopp!

Metro gillar

Att Galaxy S6 Edge känns så lyxig. Att de böjda skärmkanterna är där mer som utsmyckning än något funktionellt är märkligt nog positivit. Samsung har börjat ta design mer på allvar, och det märks.

Metro ogillar

Att du inte kan byta batteri. Den nya designen kommer med ett pris som Samsung-fans nog blir lite ledsna över. Det går inte längre att öppna telefonen för att byta batteri.

In i minsta detalj

Samsung Galaxy S6

Betyg. 4 av 5.
Pris. 7 000 kronor.
Mått. 70,5 × 143,4 × 6,8 mm.
Vikt. 138 gram.
Skärm. 5,1 tum. 1440 x 2560 pixlar.
Kamera. 16 megapixel.
Minne. 32, 64 eller 128 GB.
 
Samsung Galaxy S6 Edge
 
Betyg. 5 av 5.
Pris. 8 500 kronor.
Mått. 70,1 × 142,1 × 7 mm.
Vikt. 132 gram.
Skärm. 1440 x 2560 pixlar.
Kamera. 16 megapixel.
Minne. 32, 64 eller 128 GB.

Vad är nytt i Galaxy S6?

Samsung har äntligen börjat släppa på sin udda förkärlek till plast. I Samsung Galaxy S6 är det glas och flygplansaluminium som gäller, och det är vi tacksamma för. Riktigt lyckat blir det i Galaxy S6 Edge, där skärmen liksom böjer sig runt kanterna på mobilen.

Vad är poängen med böjd skärm?

I Galaxy Note Edge använde Samsung den böjda skärmytan som extraskärm, för notiser och menyalternativ. I S6 Edge handlar det mer om design. Det ger mobilen ett lyxigare utseende när skärmen sträcker sig över kanterna. Men visst döljer det sig lite funktioner i den svängda ytan också. Om telefonen ligger med skärmsidan mot bordet kan den till exempel lysa i olika färger beroende på vem som ringer.

Hur skiljer sig S6 och S6 Edge åt?

Det är den böjda skärmen som är huvudsakliga skillnaden. I övrigt är det egentligen samma mobil. Men den lilla skillnaden är större än du tror. Faktum är att det är skillnaden mellan Samsungs snyggaste mobil någonsin och en helt okej mobil. 

Hur bra fungerar telefonerna?

Fingeravtrycksläsaren i hemknappen är ljusår bättre än tidigare, och kan utmana Iphone. Kameran har fått en väl fungerande optisk bildstabilisator. Skärmen har en pixeltäthet på 567 pixlar per tum, vilket måste vara någon form av rekord. Kort sagt, det är telefoner i toppklass. Ett litet minus är som vanligt batteritiden, men de flesta mobilanvändare är nog vana vid det i dag.

I en mening?

Samsungs bästa telefon hittills i dubbel tappning.