Topp & stopp!

Metro gillar

Att det går att göra så mycket. Trots att Pocket operator vid första anblick känns mest som en lattjo leksak är det hyfsat kompetenta syntar som döljer sig inuti.

Metro ogillar

Att det är svårt att använda. Men att få kontroll över syntarna är inte det lättaste. Att leka är lätt, att veta vad du gör: desto svårare.

In i minsta detalj

Betyg. 4 av 5.

Pris. 695 kronor per synt.

Anslutning: 3,5-millimeters in- och utgång.

Batteritid: 2 års standby enligt Teenage engineering.

Vad är Pocket operator?

Det är det tuffa namnet på tre syntar från svenska Teenage Engineering. De har skapats i samarbete med klädmärket Cheap Monday, så hipsterfaktorn är osannolikt hög. 

Vad är det som är tufft med Pocket operator?

Förutom att det låter lite som en hemlig agent menar du? Jo, syntarna får till exempel plats i jeansfickan, så klart. De har lcd-displayer som påminner om gamla Game & Watch-klassiker som ”Donkey Kong” och ”Octopus”. Och de ser ut som kretskort med härligt analoga rattar och knappar på.

Okej, det låter ganska tufft, men är de något att ha?

Första intrycket är förvirring. Det är ganska mycket knappar och blinkande lampor att hålla reda på. Särskilt intuitivt är det inte att försöka skapa nästa ”Autobahn” eller ”Enjoy the silence” (varför någon nu skulle vilja göra det). Men en Youtube-guide senare är gränssnittet mycket lättare att förstå.

Går det att skapa hits?

Med lite vilja och stort tålamod så går det, men framförallt inbjuder syntarna till att experimentera. Det finns många effekter och inställningar att leka med. Eftersom de tre syntarna har olika fokus: trummor, bas och melodi, går det att förlänga nöjet genom att köpa alla tre.

Vem är syntarna till för?

Detta är så klart en nischprodukt, för musikintresserade tekniknördar. Men känner du en sådan, och har 700 kronor över, så kan det vara en fin present.

I en mening?

Underhållande minisyntar för hipsters med tajta jeans.