Fakta: Leif Eriksson

Leif Eriksson var en norsk sjöfarare. Omkring år 1 000 beslöt han sig för att utforska det land som dittills bara siktats från ett vinddrivet skepp. Under sin resa från Grönland nådde han Vinland, som anses utgöra dagens Newfoundland i Kanada, och blev därmed första europé att landstiga i Nordamerika.

Källa: ne.se

Världens största vikingaskepp, Draken Harald Hårfagre, startade i april sin resa över Atlanten. Seglatsen har gått från hamnen i Haugesund via Island, Grönland, Newfoundland och de stora sjöarna i Kanada och USA före ankomsten till New York.

Syftet har varit att resa som upptäcksresanden Leif Eriksson, troligtvis den första europén att nå Nordamerika omkring år 1 000.

Stort jubel

Leif Eriksson landsteg i Newfoundland, men Draken Harald Hårfagre styrde kölen hela vägen in i New Yorks hamn under stort jubel, berättar Björn Ahlander, svensk kapten ombord.

– Att segla in förbi frihetsgudinnan och komma in bland tusentals människor i hamnen som applåderar. Det var en fantastisk känsla för hela besättningen.

Totalt 34 besättningsmän och besättningskvinnor av tio nationaliteter har jobbat på båten under de fem månaderna till sjöss. Resan har varit utmanande och vädret stundtals hård. Några av vattnen runt Grönland ses som världens farligaste.

Tuffa nätter

– Särskilt nätterna har varit tuffa när vi har mött isberg och isflak som kan ställa till mycket skada på ett fartyg. Att hinna se dem på natten har verkligen varit en utmaning. Men vi har bara bitit i och gått vidare, precis som förmodligen vikingarna också gjorde, säger Ahlander.

Utmaningarna har också byggt upp en särskild gemenskap på den lilla båten. Endast 24 personer kunde sova samtidigt i tältet ombord. Därför fick de turas om att vakta och sova.

En nöjd kapten kan nu se fram emot en bekväm flygresa hem.

– Mig veterligen har inget långskepp gått denna historiska rutt förut, säger Björn Ahlander.