Fakta: Det här är VR

I virtual reality upplever sig användaren vara omgiven av en datorgenererad verklighet, ofta med hjälp av särskilda glasögon och hörselkåpor eller en hjälm, kopplade till en dator eller mobiltelefon.

VR-tekniken ger en möjlighet att besöka och interagera med en digital värld. Du kan till exempel uppleva att du är på andra platser, inne i ett spel eller besöker en byggnad som ännu inte är byggd.

En blandning av verklig och virtuell värld, som i spelet "Pokémon go", kallas augmented reality, AR.

Källa: Nationalencyklopedin, IDG.

Popkulturen har fascinerats av virtual reality i decennier. Redan 1973 skildrade Rainer Werner Fassbinder en datagenererad verklighet i tv-serien "World on a wire". På 90-talet fick begreppet sitt massmediala genombrott via filmer som "Gräsklipparmannen".

Det är emellertid först på senare år som underhållningsbranschen har hittat praktiska användningsområden för tekniken. Ett antal artister, som Jack White och Duran Duran, har släppt så kallade 360-gradersvideor.

Entusiastisk

Coldplay och U2 har spelat in konserter med virtual reality och tidigare i år inledde det amerikanska evenemangsbolaget Live Nation ett samarbete med det omsusade VR-företaget Next VR. Nu finns det bedömare som menar att VR-konserter på sikt kan tränga ut fysiska spelningar.

William Hamilton, VD för VR-företaget Mimerse och med en bakgrund i musikbranschen, är mycket entusiastisk.

– 360-videos är inte i närheten av att tangera virtuella verkligheters fulla potential. I framtiden kommer det gå från att vara en gimmick till att bli en del i hur artister uttrycker sig själva, säger William Hamilton som tror att VR-upplevelser i framtiden kommer att vara nästan lika realistiska som verkligheten.

Han förklarar att hela industrin kommer att förändras i takt med att tekniken utvecklas och pekar bland annat på succéspelet Pokémon Go vars enkla form av VR har fått ett globalt genomslag.

Joakim Skoglund är marknadschef på den svenska konsertarrangören Luger. Han säger att man redan jobbar med partners på VR-området och nu utforskar hur tekniken kan implementeras på ett vettigt sätt.

Fysiskt möte

Däremot är han skeptisk till att VR-konserter skulle kunna konkurrera ut traditionella konserter.

– Det fysiska mötet som en konsert- och festivalupplevelse med vänner och familj innebär kommer nog aldrig gå att ersätta. Däremot kan digitala lösningar fördjupa och utveckla liveupplevelsen, vilket vi välkomnar, säger Joakim Skoglund.

Även teatervärlden intresserar sig för den virtuella verkligheten. Dagens Nyheter skriver att Kungliga Dramaten under Bergmanfestivalen i augusti kommer att spela in en scen ur Stefan Larssons "Scener ur ett äktenskap med 360-graderskameror.