Mer på metro.se

Tips för betygen

Namn: Raman Mehrzad.
Ålder: 22.
Bor: Angered.
Familj: Mamma, pappa och lillasyster.
Aktuell: Ger i dag ut ”MVG i allt – hemligheterna med att få högsta betyg i skolan” (bokförlaget Redaktionen).

HÖGSTA BETYG. Raman Mehrzad gick ut gymnasiet med MVG i alla ämnen. Betyg som har tagit honom in på läkarprogrammet. Med sin bok ”MVG i allt – hemligheterna med att få högsta betyg i skolan” vill han hjälpa andra gymnasieelever att få lika bra betyg. 

Vad är hemligheten?
– Det är mycket som spelar in. Jag har tagit med allt i boken. Om mat och träning, kompisar och lärare. Men det viktigaste är tre saker. Rätt inställning, rätt tänkande och rätt studieteknik. 

Men kan alla verkligen få MVG i alla ämnen?
– Jag tror det. Det är min teori. Kurserna på gymnasiet är upplagda på samma sätt. Alla kan lära sig det.

Varför är bra betyg viktigt?
– Det är olika från person till person. Vissa vill komma in på ett speciellt program, vissa vill bara vara bäst. Men bra betyg är en bra grund till framgång. Du kan välja fritt vad du själv ska bli. 

Men finns det inte andra saker som är viktigare under den här perioden i livet?
– Man behöver inte välja. Under gymnasiet tränade jag, hade flickvän, var ute och festade, jobbade extra. Det gäller att planera. 

I din bok skriver du om att man ska titta läraren i ögonen, säga deras namn när man hälsar och alltid säga hej då ordentligt. Vissa skulle kalla det för fjäsk?
– Vad är fjäsk egentligen? Och vem bryr sig. Inte jag i alla fall. I slutänden är det ju jag som vinner på det. Lärare är bara människor. Står du och väger mellan två betyg så är det deras personliga omdöme som spelar in.

Är man riktigt trött så rekommenderar du två koppar kaffe eller en powernap. Är det bästa medicinen?
– De tipsen gäller när det krisar. När det börjar bli kort om tid inför ett prov som du verkligen måste få MVG på. Då måste man offra vissa saker. Det gäller inte bara sömn utan även träning, kompisar eller gå ut och festa.