Fakta: Jan-Öjvind Swahn

Född 1925 i Karlskrona. Folklorist med folkdiktning som specialitet.

Har varit verksam vid universiteten i Lund, Uppsala och Göteborg. Samt vid Åbo Akademi i Finland.

Har skrivit, översatt och redigerat ett par hundra böcker.

Han har också skrivit artiklar för Nationalencyklopedin, där han ingick i lexikonets vetenskapliga råd.

Var chefredaktör för Bra Böckers Lexikon.

Debuterade i radion som 15-åring och har sedan dess medverkat i ett flertal radio- och tv.

Däribland "Fråga Lund", "Kvitt eller dubbelt" och i de uppmärksammade humorprogrammen på 60-talet som kort och gott kom att benämnas som "Skäggen" efter de skäggiga deltagarna

Källa: Nordstedts

Jan-Öjvind Swahn blev en folkkär profil i både radio och tv som programledare för "Fråga Lund" och "Kvitt eller dubbelt". Han var även ett av de berömda "Skäggen" i tv på 1960-talet.

– Vi talades vid för bara tio dagar sen, då han pratade om sin nya bok. Han arbetade in i det sista, en verklig arbetsmänniska, säger Margot Henrikson, förläggare på Jan-Öjvind Swahns förlag Ordalaget, till Kulturnyheterna.

"Fråga Lund" sändes första gången hösten 1962 och pågick ända fram till december 2000. Swahn var både programledare och paneldeltagare under de första åren och var själv med att rekrytera de övriga medverkande i programmet. Han kom att bli den siste paneldeltagaren i livet från originaluppsättningen.

Ett av de första programmen går att se på SVT Öppet Arkiv.

Swahn har också skrivit en mängd böcker på ämnet folklore, och hade även en plats i den Gastronomiska Akademin. Han blev docent i etnologi i Lund 1955 och var också verksam vi universiteten i Uppsala och Göteborg.

Han sista bok, "Mordängel i prästkappa", ges ut i maj.