Hit kan du vända dig

• Hyresnämnden. En domstols-liknande nämnd, som har till uppgift att medla i hyrestvister samt att pröva vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd.

• Hyresgästföreningen. En intresseorganisation som talar för hyresgäster i Sverige.

• Miljö- och hälsoskyddskontoret. De kan också hjälpa till med frågor som rör störningar. Kontakta kontoret i din kommun och se vem som kan bedöma det.

När Metro besöker familjen Bzioui i Högdalen får vi skrika åt varandra för att höra. Det privata fastighetsbolaget Akelius renoverar lägenheter i fastigheten och ljudet från borrandet är öronbedövande. Efter tio minuter har undertecknad fått huvudvärk. Så här har Lahcen och Essaadia Bzioui och deras barn haft det i ett halvår. 

– Vad kan man säga? Det är ett rent helvete. Och vi får inga svar av Akelius, hur länge ska det hålla på? Det enda besked som vi fått är: ”Om ni vill flytta får ni ordna det själva.”

Någon kompensation från hyrevärden har familjen inte erbjudits. Förutom borrandet, som tidigare även pågått på helgerna, pekar familjen Bzioui även på en rad andra problem med deras lägenhet. I köket visar Lahcen mögel under linoliumgolvet och vid olika fönster har tätning släppt. 

– I vinter har vi fått köpa in extra element för att det varit så kallt på nätterna, säger Lachen och suckar. Han är både arg och uppgiven. 

Utanför höghuset, vid en plats som är tänkt som lekplats för barn, står en nedklottrad container. Runt omkring trängs soppåsar och bråte. Soprummet är överfullt och äckligt. Roger Malmqvist som är ortschef på Fastighetsbolaget Akelius, vill inte bli intervjuad på telefon om problemen, i stället svarar han via mejl.

Klagomålen haglar från hyresgästerna som är djupt frustrerade – vad
säger ni till dem? 

– Det stämmer att det har förekommit en del ljud i fastigheten och vi har full förståelse att man kan finna det jobbigt om man är hemma dagtid. Vi kan samtidigt inte strunta i att utföra nödvändigt underhåll. Vår ambition är att ha friska fräscha hus.