Perseiderna

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer varje år kring den 12 augusti.

Perseiderna har fått sitt namn från stjärnbilden Perseus, eftersom det ser ut som om meteoriderna flyger ut ur den när vi ser dem på himlen.

I själva är dessa små rymdstenar spill efter kometen Swift-Tuttle, vars bana korsas av jorden i mitten av augusti varje år. Kometen i sig passerar bara genom vårt solsystem med 130 års mellanrum.

Perseiderna har också kallats för den helige Laurentius tårar efter den kristne martyren och helgonet som torterades till döds av romarna år 258 efter Kristus. Hans festdag infaller den 10 augusti när meteorskuren börjar kunna ses på himlavalvet.

TT

En del har uttryckt besvikelse över nattens meteorregn eftersom de inte såg några stjärnfall. Vad beror detta på? Förväntningar, tålamod och ljusföroreningar, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

– Det är ju ganska mycket väntan. Det är väldigt häftigt när det händer, men det håller ju inte på som ett fyrverkeri.

Själv såg Maria Sundin 15 stjärnfall på 45 minuter från ett villaområde i Göteborg.

– Flera av de jag såg ritade upp rejält långa streck över himlen.

►LÄS MER: Titta upp – i natt faller stjärnorna

En annan faktor är att vi störs av andra ljuskällor.

– Städer är ganska rejält påverkade av ljusföroreningar, säger Maria Sundin.

I städerna finns ständigt ljuset från gatlyktor och annan belysning och våra ögon vänjer sig vid hur ljust eller mörkt det är, säger Sundin.

– Om du har varit ute i solen så kan du komma inomhus och trots att lamporna är tända så upplever du det som ganska mörk. Ett stearinljus vid en stor brasa är svårt att se. Och går du omkring i en upplyst stad så blir inte ögonen lika känsliga för att se små ljus.

Och ljuset från stjärnorna och de olika föremålen på natthimlen är väldigt svagt.

►LÄS MER: Meteorregn lyser upp mörk himmel

Att det var extra goda chanser att få se stjärnfall i år berodde bland annat på att månljuset var nästan helt borta. Men håll ut, du kan fortfarande få se stjärnfall natten till fredag och ett par nätter till eftersom vi befinner oss kvar i svärmen av grus och partiklar.