Det här är menyn som gästerna fick välja ifrån.

Det här är menyn som gästerna fick välja ifrån.

Karlstads Universitet

Foto:

– Det vi testat är om andra människor kan påverka ens matvanor, speciellt en annans hälsosamma eller ohälsosamma val, säger Poja Shams, lektor i företagsekonomi som gjort studien tillsammans med professorn Anders Gustafsson. 

Många krogar har regler för hur personal ska klä sig och för saker som hår, piercingar och synliga tatueringar. Enligt studien verkar attributen faktiskt ha en mätbar effekt på matbeställningarna.

► LÄS MER: 6 sätt att få folk att göra som du vill

I experimentet fick 180 personer först ange vilka attribut och egenskaper de ansåg vara ohälsosamma. Tatueringar, ringar runt ögonen och blekhet var några av de saker som ansågs signalera en ohälsosam person, men även klädval. 

Poja Shams och Anders Gustafsson.

Poja Shams och Anders Gustafsson.

I ett följande experiment fick över 100 testpersoner beställa mat från en meny med olika rätter där kaloriinnehållet skrivits ut. Forskarna gick inte bara på vad som faktiskt beställdes, utan även på gästernas ögonrörelser när de kikade på menyn.

– När en ohälsosam servitris presenterade menyn tittade personerna mer på ohälsosamma alternativ, säger Poja Shams. 

Sammantaget visade resultaten att beställningarna av ohälsosamma rätter som hamburgare och nachotallrik ökade med 60 procent när det var den ”ohälsosamma” servitrisen som tog emot beställningen.

► LÄS MER: Psykologen: Så vet du att du blir manipulerad

Serveringspersonalen kläddes också i en så kallad fat suit och presenterade dagens meny, men det styrde inte gästens val så länge denne inte hade ohälsosamma attribut.

Poja Shams menar att resultaten beror på att vi vill identifiera oss med personen som ger oss menyn. Personalens framtoning kan användas för att undermedvetet styra våra val, precis som med doft och atmosfär kan våra val styras. 

– Jag tycker inte att krögare ska ta beslut utifrån detta, men det är ett fenomen som är bra att veta om. Skulle man vilja så kan man styra människor.