Fakta: Utomjordiskt liv

Redan på 1800-talet söktes det efter spår av utomjordiskt liv på planeten Mars. Sökandet gav bland annat inspiration till romanen "Världarnas krig" av H. G. Wells.

I början av 1920-talet ansåg den italienska fysikern Guglielmo Marconi att han hört radiosignaler från rymden, något som aldrig kunde bekräftas.

Den moderna forskningen startade 1959 då det stod klart att radioteleskop kunde fånga upp mycket avlägsna signaler. Sedan dess har sökandet fortsatt, men hittills har inga tecken på utomjordiskt liv kunnat påvisas.

Källa: NE

– Jag skulle nog vara försiktig med att ropa hej i det här stadiet. Det finns många andra möjliga förklaringar, säger Tobia Carozzi på Onsala rymdobservatorium.

► LÄS MER: Ny jordlik planet upptäckt – bara fyra ljusår bort
 

Signalen uppfattades för över ett år sedan, 15 maj 2015, av radioteleskopet i Zelentjukskaja i Kaukasus i södra Ryssland. Den kom från en stjärna med beteckningen HD164595 i stjärnbilden Herkules. Avståndet dit är 95 ljusår.

Det är känt att stjärnan har åtminstone en planet, HD164595b, som är lika stor som Neptunus.

Nyheten har gett upphov till upphetsade spekulationer om att signalen skulle kunna härröra från en "främmande civilisation".

Signalen har dock inte upprepats, vilket är ett måste i sådana här sammanhang. De flesta erkända forskare är därför skeptiska till uppgifterna.

Liknande signaler har snappats upp tidigare, men aldrig återkommit och det mesta pekar mot att de normalt har ett helt annat ursprung än utomjordiskt liv.

– Det har funnits många falska alarm under årens lopp, säger Carozzi.

► LÄS MER: Ny jordlik planet närmare oss än någon annan