Mårten Ramnäs tipsar: så lär du dig ett nytt språk

1. Kom ihåg att du är bättre på att hantera teoretisk kunskap när du är äldre. Det kommer väl till pass när du till exempel ska plugga grammatik.

2. Sätt rimliga mål. Börja med att lära dig förstå sammanhanget i nyhetstexter och tv-program.

3. Lär dig grammatiken bit för bit. Det kan verka svårt till en början, men kommer bli lättare ju mer du övar.

4. Läs en kurs på universitet eller studieförbund om du har möjlighet. Då får du tillfälle att träffa andra som också vill lära sig och tillsammans kan ni öva på att prata.

5. Haka inte upp dig på att uttalet måste vara perfekt. Språk handlar om mer än att tala felfritt.

Många tror nog att det är snudd på ouppnåeligt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder. Men så ligger det inte till, säger Mårten Ramnäs, språklärare och studierektor i franska vid Göteborgs universitet.

– Som vuxen har man lättare att tillgodogöra sig teori och det är väldigt nyttigt när man ska plugga språk.

Han tror att vissa som vill lära sig exempelvis franska fokuserar på att få ett perfekt uttal. Men om man fastnar på uttalet missar man många andra delar av språket.

– Att kunna skriva, läsa och göra sig förstådd är på många sätt viktigare än att det låter felfritt. Och de är dessutom lättare att lära sig.

Idag finns det många sätt för den som vill prova på ett nytt språk, bland annat genom appar till mobilen eller surfplattan. De fungerar som ett bra komplement, anser Mårten Ramnäs. Samtidigt tycker han att den som kan borde läsa en kurs, inte minst för grammatikens skull.

– Man kommer inte undan grammatiken. Men tanken är förstås inte att man ska lära sig allt på en gång. Istället får man ta det steg för steg.

– Och det finns många fördelar med att läsa en kurs tillsammans med andra. Då får man chansen att träffa andra som också vill lära sig samtidigt som man får bättre möjligheter att öva på talkunskaperna.

För att kunna hålla motivationen uppe är det bra om man sätter rimliga mål, menar Mårten Ramnäs.

– Om man pluggar tyska kan man till exempel börja med att läsa tyska nyheter och satsa på att förstå sammanhanget. Det är en bra start.