Perseiderna

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer varje år kring den 12 augusti.

Perseiderna har fått sitt namn från stjärnbilden Perseus, eftersom det ser ut som om meteoriderna flyger ut ur den när vi ser dem på himlen.

I själva är dessa små rymdstenar spill efter kometen Swift-Tuttle, vars bana korsas av jorden i mitten av augusti varje år. Kometen i sig passerar bara genom vårt solsystem med 130 års mellanrum.

Perseiderna har också kallats för den helige Laurentius tårar efter den kristne martyren och helgonet som torterades till döds av romarna år 258 efter Kristus. Hans festdag infaller den 10 augusti när meteorskuren börjar kunna ses på himlavalvet.

TT

Om du lyckas ta dig undan andra störande ljuskällor så har du goda chanser att se väldigt mycket i år.

– Det beror på att månen håller sig borta. När det är fullmåne är det svårare att få syn på de ljussvagare meteorerna, säger Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium och redaktör för tidskriften Populär astronomi.

Under onsdagskvällen är det absolut störst chans att få se meteorerna. Enligt Nasa kan man se så många som hundra stjärnfall i timmen under den intensivaste tiden. Även resten av veckan kommer himlafyrverkeriet att fortsätta, men så småningom avta.

För att få bäst vy så tipsar Robert Cumming om att ta sig upp på en höjd och vara ute så sent som möjligt.

– Hitta den mörkaste platsen du kan och titta uppåt!

Och om man är i en ljusstark storstad?

– I till exempel Stockholm är det nog bäst att försöka få lite vatten på ena sidan eller ta sig ut till förorterna.

Kometer lämnar efter sig spår i form av grus i rymden och när jorden passerar igenom en sådan "svärm" så lyser småstenarna när de brinner upp i jordens atmosfär.