Pluto klassas inte som planet längre

Från 1930, då Pluto upptäcktes, till 2006 ansågs den vara en planet.

Nu är den dock klassad som en dvärgplanet, en typ av småplanet.

De andra dvärgplaneterna i vårt solsystem är Ceres, Eris, Haumea och Makemake.

Källa: Nationalencyklopedin

– Vetenskapslitteraturen är full av uppsatser om Plutos egenskaper baserade på observationer gjorda från jorden eller jordens omloppsbana, men vi har aldrig studerat Pluto på nära håll, säger astronauten John Grunsfeld i ​ett pressmeddelande från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

14 juli kommer Nasas farkost New horizons att passera Pluto och dess månar. Det avslutar ett halvsekel av rymdutforskning av vårt solsystem, där Venus och Mars kartlades under det tidiga 60-talet och fortsatte fram till Uranus och Neptunus på 80-talet.

►LÄS MER: Två okända planeter kan finnas bortom Pluto

Vad som nu väntar är den så kallade tredje zonen, en yttre del i solsystemet som startar efter Neptunus. Där far nu sonden New horizons fram och har färdats sedan 2006, ett år efter det att man upptäckte Eris, en himlakropp som är större än Pluto.

– Det här är en ren upptäcktsresa; vi kommer att förvandla ljuspunkter till en planet och ett månsystem framför dina ögon, säger Alan Stern från forskningsinstitutet Southwest i Colorado.

– Det här mötet i 2000-talet kommer att bli en upptäcktsbonanza med högre förväntningar än de legendariska Voyager-resorna på 80-talet.